Hirdetés

Ez az EV-khez készült tartozék feleslegessé teheti a töltőállomáson veszteglést

|

A tetőre szerelhető mobil napelemes rendszerbe való befektetés mindössze 500 nap alatt megtérülhet.

Hirdetés

Úgy néz ki, mint egy tetőbox, de egészen más a funkciója. Ez az új innováció, melyet tisztán elektromos autókhoz terveztek, habár korlátozott mértékben, de képes feltölteni az autónkat szükség esetén. A beszédes nevű GoSun előreláthatólag a jövő évtől lesz elérhető, de egyelőre csak az Egyesült Államokban élő vásárlók számára.

Az új terméktípusról megjelentek az első fotók, és ránézésre a technológia meglehetősen kiforrottnak tűnik. A tetőre szerelhető lapos dobozban található napelemes rendszer mindössze 32 kilogrammot nyom, és első ránézésre a legtöbb autóval kompatibilis. A napelem modul mindig aktív, szóval, ha szükséges, egyből bevethető, de ha leparkolunk, a négy cella kihajtható a hatékonyság növelése érdekében.

Míg összehajtva 200 watt teljesítményre képes, addig ez az érték teljes felületen 1200 wattig növelhető. Az összes napelemmodul ideális összehangolását azonban valószínűleg fel kell áldozni a mobilitás oltárán, így reálisan 600-800 wattal lehet számolni.

Hirdetés

Egy gyors fejszámolással utánajárhatunk, hogy ez egy napsütéses nyári napon körülbelül 8 kilowattóra többletet jelent. Egy átlagos EV ezzel körülbelül 50 kilométert képes megtenni. Szóval csodát tenni nem képes, de nagyon hasznos tartozéka lehet az autónknak, feltéve, hogy nem Norvégiában használjuk a téli hónapok során.

A technológiai újdonság különösen akkor térülhet meg, ha rendszeresen használjuk az autót. Így egy hét alatt akár több száz kilométer extra hatótávot biztosíthatunk az autónknak a hagyományos töltésen felül. Mivel az USA-ban komoly támogatás, illetve adókedvezmény jár a napelemekre így ez valószínűleg befolyásolja majd a termék árát is, de egyelőre úgy tűnik, hogy 3000 dollár (kb. 1,1 millió vámköltségek nélkül) körül alakul majd.

Ha egy töltőponton pontosan 8 kilowattórát töltünk, azért átlagosan körülbelül 2400 forintot kell fizetnünk, szóval a napelembox ára mindössze 500 nap alatt megtérülhet rendszeres használat mellett. Aki pedig beszerez belőle egyet, annak már nem kell külön hatótávolság növelőre sem költenie.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)