Hirdetés

Van egy oldal, amin megnézheted, mennyire lesz elviselhetetlen a jövőben a lakhelyed

|

Ez az oldal városokra bontva jelzi előre a klímaváltozás várható hatásait a következő fél évszázadra

Hirdetés

Bár továbbra is vannak szkeptikus hangok, a számokkal nehéz vitatkozni: Bolygónk globális éghajlata átalakulóban van és egyelőre még nem látni a folyamat végét. Az elmúlt tizenhárom hónap időjárási adatai, megdöntve minden korábbi rekordot, melyeket az időjárási adatok feljegyzése óta nyilvántartunk, egy olyan tendenciózus változást jelezhetnek előre, mely újrarajzolhatja a világ klímatérképét.

Bár nehéz valóban pontos előrejelzést adni arról, hogy ezek a folyamatok, változások, mennyiben tudják meghatározni a jövőbeli éghajlati viszonyokat, de bizonyos törvényszerűségek ismeretében lehet valószínű következtetéseket levonni a jelenlegi folyamatokból.

A Marylandi Egyetem ökológus professzora, Matthew Fitzpatrick, egy komplex projekt keretében elemzésnek vetette alá az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által nyilvánosságra hozott adatokat, hogy abból átfogó előrejelzést készítsen területekre lebontva az elkövetkező 50 év éghajlati viszonyairól.

Hirdetés

A Future Urban Climates egy online térkép, melyen közvetlen lakóhelyünkre kattintva nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy várhatóan milyen lesz a klíma ott 2080-ban, hanem azt is, hogy, most hol vannak ahhoz hasonló éghajlati viszonyok. A felület nagyon egyszerűen működik: Elég csak beírni annak a városnak, településnek a nevét, melynek időjárási viszonyaira kíváncsiak vagyunk, az elkövetkező 50 év klímaváltozását követően.

A térkép elég részletes, és az eddigi visszajelzések alapján, minden jelölt település jövőbeni várható éghajlatát megmutatja. Bár a predikciókat kézzelfogható adatok alapján, tudományos alapossággal készítették el, ezek csak becslések. A térkép alapvetései egyébként nem fixek, be lehet például állítani, hogy az emberiség nagymértékben csökkenti a kibocsátásokat a jövőben, és ennek megfelelően a jóslatok is változnak.

Ha fővárosunk, Budapest nevét írjuk be a keresőbe azt az eredményt adja ki a térkép, hogy Magyarország legnépesebb városa 56 év múlva nyáron 6,8 Celsius fokkal lesz melegebb 13,6 százalékkal lesz kevesebb a csapadék. A tél 5,4 Celsius fokkal lesz melegebb, és 8,7 százalékkal csapadékosabb. A legpontosabb egyezést a rendszer az olaszországi Budrióval találta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)