Hirdetés

Űrtechnológiával lehetnek hatékonyabbak és energiatakarékosabbak a légkondik

|

A Helix Micra előpárátlanítja a befújt levegőt, így akár ötven százalékkal is csökkentheti a szükséges energia mennyiségét.

Hirdetés

Újabb űrkutatások során alkalmazott technológiai megoldás hasznosulhat a jövőben a mindennapjaink során. Nem ez az első találmány, ami ilyen pályát fut be, sőt meglehetősen hosszú a hasonló eszközök listája a vezeték nélküli fülhallgatótól, a fagyasztva szárított élelmiszereken keresztül, a memóriahabos párnáig.

Most egy újabb dologgal bővülhet ezeknek a köre, aminek oka egy régóta fennálló ellentmondás feloldásának a szándéka. A klímaváltozás hatására Európában is beköszöntő súlyos hőhullámok komoly dilemmát okoznak most egy régi, jól bevált találmány használatával kapcsolatban. A légkondik enyhítik ugyan az elviselhetetlen hőséget lakóépületeinkben, de - a saját farkába harapó kígyóként - a légkört melegítve odázzák el a probléma valós megoldását.

A fennálló ellentétet csak egy olyan eszköz tudja a jövőben orvosolni, ami próbál minél kevésbé része lenni a problémának. Ezeknek a kritériumoknak felel meg az a levegőszűrő-páramentesítő megoldás, amelyet már egy ideje sikeresen alkalmaznak űrhajók belterében hasonló feladatok ellátására.

Hirdetés

A Helix Earth Technologies néven alapított vállalat módszerét Rawand Rashed vezérigazgató alkalmazta először, amikor még a NASA kötelékein belül végezte munkáját. Az űrhajók levegőjének tisztítására használt szűrőrendszer működésének alapjait még az ügynökségnél dolgozta ki, a találmányt azonban már saját cégénél tökéletesítette.

A houstoni székhelyű vállalat által benyújtott szabadalom, amely szűrőkből és speciális szárító szerekből áll, állítólag akár nyolcszor is hatékonyabb lehet, mint a hasonló célú párátlanító készülékek. A Helix Earth innovációja fizikailag is előnyben van a versenytársaival szemben, hiszen sokkal kisebb, és könnyebben üzemeltethető.

Az eszköz darabjai egyszerűen legyárthatóak újrahasznosított műanyagból egy 3D nyomtató segítségével. A szűrőrendszer óriási előnye, hogy bármilyen meglévő, kiépített rendszerhez egyszerűen csatlakoztatható. A működése egyszerű: A felhasznált levegőből - a tényleges eszköz használata előtt - kivonja a párát, így összességében megspórolja a művelet elvégzéséhez szükséges energiát.

A vállalat hamarosan elkezdi a terjeszkedést, amely a Texasi debütálás után először az Egyesült Államok piacait venné célba, majd az egész világot. A helyi igényekhez igazított rendszer jövőbeli árairól még semmi konkrétumot nem lehet tudni, ám annyit elárultak az illetékesek, hogy a szűrőrendszer tervezett élettartama 15-20 év lesz, ami egy három év alatt megtérülő befektetést igényel majd a leendő tulajdonosok részéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)