Hirdetés

Svédország új szélfarmja félmillió embernek elegendő áramot termel majd

|

A Skidbladner 147 turbinával indul, de már most a bővítését tervezik.

Hirdetés

Bár nagyon messze van még a kitűzött cél, évről évre exponenciálisan növekednek a megújuló energiakapacitások világszerte. A tavalyi év során a Föld összes energiaszükségletének egyharmadát megújuló forrásokból nyertük, és jelenleg is számtalan beruházás folyik, illetve van tervben. Bár ezeknek a javát a naperőművek adják, a szélenergia infrastruktúrának sincs oka szégyenkezésre.

Ezeket a szélparkokat vagy szélfarmokat gyakran tervezik és telepítik a tengerre az erőteljes tengeri áramlatok kihasználása végett. Ilyen lesz az a svédországi szélfarm is, amely elkészülte után, akár félmillió ember energiaszükségletét is biztosíthatja. Már most is Svédország rendelkezik - adottságainál fogva - a legnagyobb szélenergia kapacitásokkal, és úgy tűnik, még mindig van lehetősége növekedni.

A fenntartható technológiákkal foglalkozó Elous, amely a beruházást magáénak tudhatja, már be is nyújtotta a terveket engedélyeztetésre. A Skidbladner nevet viselő létesítmény 147 szélturbina segítségével 2,2 GW összkapacitással fog áramot termelni.

Hirdetés

Ehhez már csak a nemzeti kormány jóváhagyására van szüksége a vállalatnak, amit várhatóan hamarosan megkap. Ez esetben a Gotska Sandön nevű sziget közelében kezdi el a telepítést egy körülbelül 1400 négyzetkilométeres területen. Az évi 11,7 TWh ígérő termelés várhatóan 2033-ban indul a legfeljebb 360 méter magas turbinák segítségével.

Az ebből származó kapacitásokra rendkívül nagy szüksége van Svédországnak, és a távlati tervek tükrében még ez sem lesz elégséges, így az Elous már most az erőmű bővítését tervezi. Közvetlenül a megvalósuló beruházás mellé szeretne létesíteni egy másik szélfarmot, mely 2,4 GW kapacitással egészítené ki az addigra már meglévő Skidbladnert, együttesen már évi 25 TWh-t termelve.

A szélturbinákat a tengerfenékhez rögzítenék a felborulást elkerülendő. A megtermelt áramot víz alatti vezetékeken juttatnák el rendeltetési helyére, Stockholmba, ahol az igényeknek nagyjából a felét tudnák belőle kielégíteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)