Hirdetés

Norvégia egy stadionra telepítette a világ legnagyobb függőleges napelemrendszerét

|

A szerkezet évi 219 000 kWh áram termelésére alkalmas.

Hirdetés

Az elmúlt évek során exponenciális növekedésnek lehettünk tanúi a napenergia kapacitások terén. Óriási, nagy teljesítményű napelemparkok nőttek ki a sivatagban, folyók felett és a világűrben. Egy alkalommal telepítettek már invertereket egy stadion tetejére, de most először tették ezt meg függőleges elrendezésben.

A norvégiai Ullevaal Stadionra telepítették a legnagyobb ilyen rendszert, ami az előzetes becslések alapján akár 20-30 százalékkal jobban teljesít majd a korábban használtaknál. A rendszer különlegessége, hogy szemben a korábbi megoldásoknál, amelyek akár hónapokon keresztül is épültek, ez mindössze néhány napot vett csak igénybe.

A nemzeti futballstadionban található rendszer csúcsteljesítménye 248 kilowatt. Svájcban egyébként már telepítettek hasonlót a hegyek között, de ez az első alkalom, hogy egy ekkora függőleges rendszert húzzanak fel egy épületre.

Hirdetés

Az oslói székhelyű Over Easy Solar gondolta tovább a napenergia maximális felhasználására irányuló módszert, és állítása szerint megtalálta a megfelelő kombinációt a telepítés helyét és a napelemek méretét illetően. Az ő módszerüknek köszönhetően lehetett a munkát minden korábbinál gyorsabban elvégezni.

A hagyományos napelemes rendszerek telepítéséhez speciális telephelyekre van szükség, hiszen a rögzítőelemek és egyéb alkatrészek további infrastruktúrát igényelnek. Ezek összességében növelik a telepíteni kívánt rendszer súlyát, ami erősen bekorlátozza a telepítésre alkalmas helyek számát. Ezzel szemben a függőleges rendszerek sokkal könnyebben telepíthetők.

Az Over Easy Solar a beépítendő panelek méretének csökkentésével elérte, hogy a teljes telepítési súly mindössze 11 kg legyen négyzetméterenként. Ez lehetővé teszi, hogy az ilyen elrendezésű rendszereket könnyedén építsék ki sokféle kialakítású háztetőn. Ez tette azt is lehetővé, hogy a módszert egy futballstadionon valósítsák meg

Mindemellett az ilyen rendszerek hosszútávon jelentősen magasabb fajlagos hozamot biztosítanak. A függőleges kialakítás lehetővé teszi, hogy megduplázva a felületet mindkét oldalra helyezzenek invertert. A két termelési csúcsnak köszönhetően a függőleges panelek több energiát tudnak termelni a nap folyamán, mint a vízszintesek.

A rendszer telepítése során 1242 darab, egyenként 200 Wp teljesítményű egységet helyeztek el nagyjából 2500 négyzetméteren. Ezek az egységek együttesen évente 219 000 kWh energiát termelnek, ami körülbelül 50 háztartás ellátására elegendő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)