Hirdetés

Nem kérnek a környezetkárosító lítiumbányákból a szerbek

|

Gazdák egy csoportja minden eszközzel megakadályozná az értékes anyag bányászatát.

Hirdetés

Bár sok ország örömmel venné, ha területén olyan értékes és stratégiai fontosságú ásványi anyagot bányásznának, mint az akkumulátorok gyártásához szükséges lítium, Szerbia lakossága mégis rendkívül megosztott ebben a témában. A mezőgazdaságban is kulcsfontosságú nyugat-szerbiai régióban a gazdák nem nézik jó szemmel a kitermeléssel kapcsolatos előkészületeket.

Vannak olyan mezőgazdaságból élő vállalkozók, akik akár tettleg is megakadályoznák a bányászat elindítását, mert nem szeretnének ilyen veszélyes üzemet a földjük szomszédságában. Mára az egyik legvitatottabb kérdéssé vált, hogy legyen-e bánya a völgyben vagy sem, és ez már a regnáló elnök, Aleksandar Vučić népszerűségét is kikezdi.

Míg a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a bánya lehetőséget jelent a gazdasági fejlődésre, a kritikusok szerint a kitermelés helyrehozhatatlan károkat okozna a Jadar-völgyben: a földalatti vízkészletekben, a termőföldekben és a térség két folyójának vízgyűjtő területeiben egyaránt. Egy szombati tüntetésen sokan emelték fel szavukat annak érdekében, hogy törvényi garanciát kapjanak a lítiumbányászat tiltására egész Szerbiában.

A Jadar-völgyben található lítium- és bórlelőhelyek feltárását a multinacionális Rio Tinto bányavállalat végzi immár 20 éve, és a közelmúltban felvázolta bányanyitási terveit. A hírhedt céget 150 éves fennálllása során sokszor érte már kritika korrupció, környezetkárosítás és az emberi jogok megsértése miatt, ami joggal nyugtalanítja a helyi lakosság egy részét.

A 2021-es és 2022-es tömeges tiltakozások arra kényszerítették Szerbia kormányát, hogy ideiglenesen függessze fel a bányatervet, majd júliusban újraindította azt, mielőtt Olaf Scholz német kancellár jelenlétében aláírta volna az EU-val a kritikus nyersanyagokról szóló megegyezést. Így tiltakozás ide vagy oda, a beruházás minden bizonnyal megvalósul.

Dubravka Djedović Handanović, Szerbia bánya- és energiaügyi minisztere szerint a térségben mintegy 158 millió tonna lítium található, ami a kontinens összes becsült lítiumkészletének mintegy 17 százalékát teszi ki. Szerinte Szerbiát a zöld átállás szempontjából kulcsfontosságú nyersanyag bányászata a világ élvonalába emelheti ezen a téren.

A miniszter szignózta azt az uniós memorandumot is, amely stratégiai együttműködést irányoz elő a fenntartható nyersanyagok, az akkumulátorok ellátási láncai és az elektromos járművek terén. A terv az, hogy ne csak nyersanyagot exportáljanak, hanem az új technológiák meghonosítását is ösztönözzék az országban.

Handanović azzal védekezik a gazdák támadásával szemben, hogy az esetleges feltárások a legszigorúbb uniós előírásoknak fognak megfelelni, és ígéretet tett rá, hogy semmilyen káros vagy negatív hatású gyakorlatot nem fognak engedélyezni. A kritikus anyagok bányászatát a zöldek félelmei ellenére jóváhagyták.

Bár a projekt közelebb hozhatja Szerbiát az EU-hoz, és segíthet csökkenteni a blokk Kínától való lítiumfüggőségét, a kritikusok szerint a tervezett bányászat kockázatai még mindig meghaladják az előnyöket. Egy időközben született tanulmány azt állapította meg, hogy a bánya nagy kockázatot jelent az egész régióra nézve, és már az előzetes feltárás súlyos károkat okozhatott.

A hatóságok szerint a bánya 2028 előtt nem nyithat meg. Vučić a jelenlegi tiltakozásokat politikailag motiváltnak nevezte, amelyeket bizonyos meg nem nevezett külföldi erők szerveznek, őt és kormányát támadva. A bánya mintegy 200 hektárnyi területet foglalna el a kiterjedt völgyben, amelyet jelenleg kukorica- és szójababföldek fednek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)