Hirdetés

Megvan a megoldás a sarkvidéki jég vastagítására

|

Erre szükség is van, mert az gyorsabban olvad, mint valaha.

Hirdetés

A világ mértékadó tudósai már több évtizede kongatják a vészharangot a globális felmelegedés és annak drasztikus környezeti hatásai miatt, valamint abban is teljes az egyetértés, hogy az idő múlásával a helyzet egyre rosszabb lesz. Bár korábban is érkeztek már róla rossz hírek, most ismét aggasztó információk láttak napvilágot Thwaites-gleccser állapotáról.

Az ítéletnap gleccserének is nevezett képződményt már régóta a klímahelyzet egyfajta indikátorának tartják, és brit szakemberek szerint a Nagy-Britannia mértével vetekedő monstrum ismét az ökoszisztéma belátható időn belüli összeomlását jelzi előre. Ha ez bekövetkezik, az százmilliók életére lehet majd közvetlen hatással.

Bár a prognózis valóban kétségbeejtő a jövőnket illetően, jó hír is érkezett ezzel kapcsolatban a héten. A kezdeti fázisban tartó kísérletek, amelyek során tengervizet pumpáltak a kanadai sarkvidéki hóra, megmutatták, hogy az alatta lévő jég vastagítható.

Hirdetés

Brit és amerikai tudósok egy csoportja már hatodik éve folyamatosan megfigyelés alatt tartja a természeti képződményt. Az érintettek a múlt hét során találkoztak a British Antarctic Survey (BAS) székhelyén, hogy kicseréljék tapasztalataikat a világ legnagyobb és leggyorsabban változó gleccerével kapcsolatban, melynek vastagsága még ma is eléri helyenként a 2000 métert.

Az összesített adatok alapján megállapítást nyert, hogy az évenkénti 4,6 mm-es globális tengerszint-emelkedés mintegy 8 százalékáért tehető felelős az emblematikus gleccsernek otthont adó Amundsen-öböl. A folyamat már 80 éve tart, de csak az elmúlt három évtizedben gyorsult fel ennyire. A jelenleg használt modellek szerint ilyen tempóban 10 éven belül alig fog belőle bármi is maradni.

A jelenleg is folyó ambiciózus projekt lehet az egyetlen remény arra, hogy a folyamatot megállítsák, és valahogy visszafordítsák. A Real Ice nevű brit startup év elején végzett kísérletei azt mutatják, hogy működik az elgondolás, mely szerint a tengervíz jégtáblák fölé való pumpálása alkalmas arra, hogy vastagítsa a jeget.

Technikailag úgy kivitelezi tevékenységét az induló vállalat, hogy a jégen keresztül fúr lyukat, és azon keresztül pumpálja fel a vizet a hóra. Ezzel megtelnek a hóban lévő légrések, melyek hatékonyan fagynak meg, majd alakulnak jéggé fokozatosan. A Cambridge-i Egyetem Éghajlatjavító Központjával együttműködve folytatott projekt keretében immár 25 cm természetes jégnövekedést értek el. Az, hogy ez mire lehet elég, és lesz-e befektető, aki felvállalja a programot, azonban még a jövő zenéje.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)