Hirdetés

Megint mikroműanyagot találtak ott, ahol semmi keresnivalója nincs

|

A vizsgált személyek 60 százalékánál találtak az artériákban polietilént.

Hirdetés

A műanyag, még ha a huszadik század egyik legnagyobb jelentőséggel bíró találmánya is volt azzal, hogy olcsó csomagolóanyagot biztosított a sorozatgyártás elindításához, mára számos árnyoldalát mutatta már meg egyértelműen. Bár sok fajtája újrahasznosítható, sajnos máig sem sikerült igazán megoldani a körforgást, és a kétarcú matéria lassan kezelhetetlen problémát okoz világszerte.

Ugyan általában előnyként szokták emlegetni a könnyű formálhatóságot, megmunkálhatóságot, de ez egyben hátrány is, hiszen sérülékennyé teszi az anyagot. Az így lebomló - néhány mikrométerestől néhány milliméteresig terjedő nagyságú - darabkák szennyezik a környezetet, és vizeinken keresztül mindenhová eljutnak.

Jelen vannak álló- és folyóvizeinkben, a felhőkben és az esőben, élelmiszereinkben, az ivóvízben és az emberi szervezetben is. Kimutatták már a jelenlétét emberi herékben, szívben, tüdőben, a véráramban sőt, legutóbb emberi agyakban is. Egy vizsgálat most megerősítette, hogy tényleg mindenhol feltűnnek az apró plasztikdarabkák, hiszen legutóbb eltömődött artériákban bukkantak a nyomukra.

Hirdetés

Az olaszországi vizsgálat során, melyet Raffaele Marfella, a nápolyi University of Campania kutatóorvosa által vezetett csapat végezett el, olyan zsírlerakódásokat vizsgáltak meg, melyeket sebészetileg távolítottak el a páciens érrendszeréről. Ennek során megállapítást nyert, hogy a vizsgált személyek 60 százalékának mintáiból volt kimutatható a mikroműanyagok jelenléte.

A beavatkozást olyan pácienseken végezték el, akiknél az artériás zsírlerakódások miatt félő volt az agyi érkatasztrófa kialakulásának veszélye. A beavatkozással egy jövőbeli stroke kialakulását szerették volna megakadályozni. A 257 kezeltet a 34 hónapon át kísérték figyelemmel, és úgy találták, hogy a probléma valóban sokakat érinthet.

Míg a vizsgáltak 60 százalékánál az artéria falán találtak polietilént, 10 százalékuknál magukban a zsírcsomókban is kimutatható volt polivinil-klorid (PVC) jelenléte. Ez az egyik leggyakrabban használt műanyagfajta, amit nagy mennyiségben alkalmaznak építkezések során: vízcsövek, padlóburkolatok és egy sor további használati tárgy is készül belőle.

Ez aggasztja az orvosokat, hiszen a véráramon áthaladó részecskék számos ponton okozhatnak problémát a szervezet működésében. Ez fokozottan igaz a keringési rendszerre és a szívre, ahol akár gyulladást vagy oxidatív stresszt is okozhatnak a szervet alkotó sejtállományban a lefolytatott vizsgálat eredménye szerint.

A kutatás eredménye alapján azok a páciensek, akiknek a keringési rendszerében kimutatták a mikroműanyag jelenlétét, akár 4 és félszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek el stroke-ot vagy szívrohamot a megfigyelési időszak alatt. Hosszú távon ez súlyos szívkárosodáshoz, a pulzus megváltozásához és hegesedéshez vezethet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)