Hirdetés

Magyar kutatók egy széles körben alkalmazott rovarirtó használatát veszélyesnek tartják

|

A kérdéses típus a beporzásban szerepet játszó fajokra is károsak lehet.

Hirdetés

A rovarirtó szerek alapvetően fontos feladatot látnak el, hiszen nélkülük egy sor kártevő és kórokozó keserítené meg a mezőgazdaságból élők és a háztáji kertet gondozók életét. Bár ma már lényegesen modernebb szereket használunk, mint eleink, mégsem lehet ezeket a kémiai szereket sem teljességgel ártalmatlannak nevezni.

A HUN-REN ATK (Agrártudományi Kutatóközpont) kiadott egy közleményt, melyben ezen szerek negatív hatásaira hívta fel a magyar lakosság figyelmét. A kiadott állásfoglalás szerint a forgalomban lévő agrokemikáliák jelentős hányada a környezetbe kerülve káros hatással lehetnek az emberi egészségre, és veszélyeztethetik az élővilág sokszínűségét.

Ezek között is vannak különbségek eltérések, nem egyformán károsak a környezetre a használt anyagok. Az EU-ban is engedélyezett neonikotinoid hatóanyagáról, az acetamipiridről korábban kiderült, hogy káros lehet a megcélzott kártevők fölött a táplálékláncban helyet foglaló ragadozók populációira is.

Hirdetés

A hatás nem közvetlen, nem irtja ki az érintett fajokat, csak szervezeti felépítésüket megváltoztatva csökkenti az egyedek és ezáltal a kolóniák hatékonyságát, sikerességét. Ennek mértékét több ma még feltáratlan tényező befolyásolhatja. Ahhoz, hogy pontosabb ismereteket szerezzünk a jelenségről, és stratégiát építsünk az ártalomcsökkentésre, még további kutatásokra van szükség.

A HUN-REN ATK Növényvédelmi Intézetének kapcsolódó projektje során rájöttek arra, hogy a földi poszméhek az acetamipirid-tartalmú Mospilan használatától elvesztik az illatanyagok érzékelését lehetővé tevő tulajdonságukat. A kísérlet során háromhetes kitettséget követően az érintett egyedek kisebb valószínűséggel találtak élelmet, mint kezeletlen társaik.

Bár a vizsgálat eredményei egyértelműek, az illatanyag érzékelésének elvesztését a programban dolgozó kutatók egy része kétségbe vonja. Szerintük inkább arról lehet szó, hogy az acetamiprid hatása megzavarhatja egyes beporzó rovarfajok táplálékkeresési aktivitását és orientációját.

A kutatásban dolgozó szakértők szerint a későbbiek során szükség lesz még megerősítő és más speciális kutatásokra is. Ezek egy része azt lenne hivatott feltárni, hogy miként befolyásolja ezen fajok populációdinamikáját a jelenség, és ez milyen változásokat idézhet elő az ökoszisztéma érintett területeiben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)