Hirdetés

Ma hajnaltól harmadfokúra emelkedett az árvízkészültség a Dunán

|

Még nem tudni, hogy megdőlnek-e a 2013-as rekordok, de az esti órákban lezárják az alsó rakpartot a folyó mindkét oldalán.

Hirdetés

Egyelőre még nehéz lenne megtippelni, hogy mekkora ténylegesen a gond, de az már bizonyos, hogy óriási, talán soha nem látott vízmennyiséggel érkezik a Duna vízgyűjtő területeiből a hirtelen lehullott csapadék Szigetközön keresztül az ország belsejébe. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) részéről már több mint ötszáz szakember dolgozik a mentési munkálatokban.

Az Országos Vízjelző Szolgálat azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi ismereteik szerint a várható áradás vízállása körülbelül átlagosan 40 centiméterrel maradhat el a 2013-as tetőzéstől a Budapestig tartó szakaszon. Nehéz azonban pontos prognózist adni egyelőre, hiszen a Duna felsőbb vízgyűjtő területein még mindig tart az esőzés.

Valószínűleg a Lajta mentén és Szigetközben várható a legrosszabb forgatókönyv, hiszen oda érkezik meg először az árhullám az ország területén. Itt már felkészülten várják a vízügyes szakemberek a helyzet élesedését, és folyamatosak az igény szerinti átvezénylések. Sokan, akik 24 órája még a Rába és a Mura vízgyűjtő területein védekeztek, már sietnek is segíteni a Dunánál dolgozó kollégáiknak, és a tiszai vízügyesek is készenlétben várják az esetleges riasztást.

Hirdetés

A védekezés kiterjed a környező önkormányzatokra is, akiknek a munkájában műszaki irányítók és katasztrófavédelmi szakemberek is segédkeznek. Hazánk legnagyobb folyójának hosszú hazai szakaszán állnak rendelkezésre állami védvonalak, amiket nagyobb részben a katonasággal védenének meg, de önkénteseket is várnak az érintett települések önkormányzatai.

A miniszterelnök hétfőn kora reggel a Belügyminisztérium Nemzeti Vészhelyzet-kezelési központjában tartott ülésen, melyet az újonnan felállt árvízvédelmi operatív törzsnek szerveztek, meghallgatta a védekezésben résztvevő szervek vezetőinek beszámolóját. A hallottak alapján megállapította, hogy a védelmi feladatok ellátásához szükséges személyi, technikai és anyagi feltételek adottak. Ezen felül meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, és jóváhagyták az ehhez szükséges terveket.

Orbán Viktor posztolt egy videót a témában személyes Facebook-oldalán, mely szerint három helyszínen van igazán komoly helyzet: a Szigetközben, a Dunakanyarban és a fővárosban. Az OVF arra kéri a lakosságot, hogy aki megteheti, hogy tevőlegesen segít, keresse fel az érintett önkormányzatok közösségi oldalait és jelentkezzen az önkéntes mentési munkálatokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)