Hirdetés

Lényegesen súlyosabb áradások érkeznek a jövőben, mint az idei volt

|

Egy nemzetközi kutatás szerint drasztikus lépések kellenek, hogy enyhítsük az elkerülhetetlen folyamatok kimenetelét.

Hirdetés

Bár sok ember még a mai napig tamáskodik, egyre inkább egyértelmű a legtöbbek számára, hogy a globális felmelegedés nem valami kitaláció, és tényleg olyan időjárási eseményeket élünk át időről időre, amelyek akár csak egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlenek lettek volna. Mindamellett, hogy a 2023-as év a legmelegebb volt a mérések kezdete óta, komoly változások folynak bolygónk klímáját illető más kérdésekben is.

Az összeomlás szélén álló fő tengeráramlatunk, a "végítélet" gleccserének nagy arányú, gyors olvadása és a Nagy-korallzátony pusztulásának veszélye, mind arra mutatnak, hogy a dolgok nem jó irányba haladnak. A norvég székhelyű CICERO Nemzetközi Éghajlatkutató Központ után most egy újabb tudóscsoport is megerősítette, hogy adataik szerint az idén tapasztalt szélsőségek a jövőben egyre gyakoribbá, általánosabbá válnak majd.

A World Weather Attribution (WWA) közleményben szólította most fel a döntéshozókat, hogy tegyenek értékelhető lépéseket a globális felmelegedés visszaszorítására. Azt írják, hogy erre azért is van szükség, mert a jövőben kétszer ilyen gyakorisággal fognak előfordulni hasonló időjárási anomáliák világszerte.

Hirdetés

A szélsőséges természeti események vizsgálatát zászlajára tűző szervezet szerint a Közép-Európán nemrégiben végigsöprő Boris a valaha mért legerősebb hasonló vihar volt. Az országonként eltérő intenzitással tomboló ciklon mintegy 24 halálos áldozatot követelt, és a maga mögött hagyott anyagi kár is eurómilliárdokban mérhető.

A projekten dolgozó éghajlatkutató, Joyce Kimutai szerint ez az eset jól rámutat arra, hogy a hagyományos tüzelőanyagok kora lassan a végéhez közeledik, és az ezzel kapcsolatos összefüggéseket mindenki látja, aki nem vak. Figyelmeztet, az ilyen időjárási jelenségek valószínűsége kétszeresére nőhet, és az erejük is nagyobb lesz 7 százalékkal.

A megjelent tanulmány alapján várhatóan 100-300 évente fordulhatna elő ilyen esemény 1,3 Celsius-fokos felmelegedés mellett, ha azonban az ipari forradalom előtti szinthez viszonyított felmelegedés meghaladja a 2 fokot, az ilyen viharok 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel érkeznek, és 5 százalékkal több csapadékot is hoznak magukkal. Ez, ha így haladunk, legkésőbb 2050-re be fog következni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)