Hirdetés

Ezért ne használd kulacsnak a kiürült üdítős palackodat!

|

Nem a mikroműanyagok jelentik az egyedüli problémát.

Hirdetés

Mint azt egy nemrégiben megjelent tanulmány taglalja, a PET-palackok fokozottan szennyezhetik a bennük tárolt folyadékot, ha tartós hőhatásnak vannak kitéve. Bár az ismert tények ellenére a csomagolóanyagot széles körben használják világszerte, van egy jelenség, amivel még inkább veszélyeztethetjük egészségünket, ez pedig a tárolók kulacsként való használata.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy korábbi cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy miért rossz ötlet ez. A nagy forróságban fokozottan kell ügyelnünk a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, így érthető, ha sokan visznek magukkal vizet, de egyáltalán nem mindegy, hogy miben. Akármennyire is kézenfekvőnek tűnhet egy kiürült PET-palack megtöltése, egyáltalán nem jó ötlet.

Az egyik legkézenfekvőbb probléma, hogy minden megtöltés alkalmával nő az esélye a baktériumok, penészgombák elszaporodásának a palack belső felén, főleg ha sokáig áll benne a tárolt folyadék. Ezeknek a hatására kialakulhat allergiás reakció vagy más egyéb légzőszervi irritáció.

Hirdetés

Polipropilén palackok viszonylag gyorsan elkezdenek kopni, aminek következtében az anyagról leváló műanyag részecskék előbb az italba, majd a szervezetünkbe kerülnek. A mikroműanyagok óriási problémát jelentenek már most is, az apró plasztik részecskék már szinte mindenhol megtalálhatók tengereinktől kezdve a folyóinkon át egészen az emberi herékig.

Az egyesület edukatív célú bejegyzésében megoszt néhány alapszabályt is a laikus olvasóval, amit érdemes betartani, ha kulacsot választunk. Az első - és talán legfontosabb - intelem, hogy egyszer használatos PET-palackot semmi szín alatt ne használjunk kulacsként. Ezeket nem arra fejlesztették ki, hogy problémamentesen újra lehessen őket tölteni.

A másik alapszabály, hogy csak hideg folyadékot tartsunk kulacsainkban. A magas hőmérsékletű italok felgyorsíthatják a problémás anyagok kioldódását a kulacs anyagából. Ugyanez a probléma a savas és alkoholos italokkal is, melyek extrém módon képesek gerjeszteni ezt a folyamatot. Tehát citromlevet, szénsavas italt, vagy alkoholt semmiképp ne töltsünk ezekbe.

Az sem mindegy, hogy a tartós kulacs milyen anyagból készült. Érdemes mellőzni az áttetsző műanyagokat, ugyanis ezek tartalmazhatnak bioszfenolokat, amik hatással lehetnek a hormonális egyensúlyunkra. Ez különösen kockázatos forró és savas italok tárolása esetében. Ha egy alumínium kulacs epoxigyanta bevonatú, akkor szintén szivároghat belőle biszfenol-A (BPA.)

Szakemberek szerint a legjobb alternatíva a bevonat nélküli rozsdamentes acél, bár az ezek ötvözésére használt nikkel allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyekből. Ugyan a savas italok ezeket is elkezdhetik oldani, még a leginkább ezek védenek a fentebb említett problémáktól. A savas közeget egyedül a túlzottan sérülékeny üvegedények bírják jól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)