Hirdetés

Ez az új kávépótló abban is jól teljesít, amiben a korábbiak nem tudtak

|

A koffeint is tartalmazó klímabarát készítményt egyelőre még felesben keverik valódi kávéval.

Hirdetés

A kávé termesztése viszonylag nehéz, hiszen a cserje rendkívül érzékeny minden, számára optimális körülménytől eltérő értékekre. Elegendő csapadék kell neki, de az sem mindegy, hogy az milyen eloszlásban érkezik, az egyenlítő mentén legalább 1000-2000 méteres tengerszint feletti körülményekre van szüksége, és hőmérsékletből sem viseli jól a szélsőségeket.

A fő probléma, hogy erre alkalmas területet találni egyre nehezebb, és gyakran más fontos, őshonos növényektől kell elvenni a területet újabb termőföldek kialakításához. Mivel a kávébab a hatodik legjellemzőbb oka a klíma szempontjából fontos erdők irtásának, régóta van már terítéken a vele kapcsolatos problémák megoldása.

Az élelmiszeripar jó ideje keres már megfelelő helyettesítőt, ha másban nem is, de ízben már képes volt valami hasonlót létrehozni jellemzően pörkölt cikóriából. Ennek egy komoly adóssága azonban még mindig van a kávé szerelmesei felé: a koffein. Az Atomo Coffee nevű vállalat most ezt pótolná új terméktípusával, mely még 50 százalékban valódi kávéból készül.

Hirdetés

A produktum kávémentes része datolyamagból, görögszénából, citromhéjból, napraforgómagból és egy sor további hozzávalóból kísérli meg helyettesíteni a kávé tulajdonságainak nagy részét. A vállalat elmondása szerint ízben valami egészen hasonlót sikerült kifejleszteniük, sőt a korábbi pótkávékból fájón hiányzó koffeint is tartalmazza a készítése során felhasznált zöldteának köszönhetően.

Ez valamelyest tekinthető előrefutásnak is, hiszen már jó ideje figyelmeztetnek klímaszakértők a nagyarányú kávétermesztés fenntarthatóságának kérdőjeleire. Ilyenek például az említett erdőirtás, illetve hogy a klímaváltozás miatt egyre magasabbra kell ültetni a cserjéket. Hamarosan életbe lép majd az a szabályozás is, mely szerint az EU területén csak olyan kávé hozható forgalomba, aminek a termesztéséhez nem kellett erdőket kiirtani.

A kezdeményezés előremutató, és bizonyára fogják még a jövőben mások is követni a példájukat. Az Atomo honlapján található leírás szerint hosszú út vezetett addig, míg sikerült kikísérletezni a megfelelő összetevőket az új termékhez. A már említetteken felül a jobb ízélmény érdekében guavát, fruktózt, borsófehérjét, és kölest is tartalmaz az innovatív keverék.

A honlapjukon egyelőre csak olyan termék található, amely 50 százalékban valódi kávét is tartalmaz, de állításuk szerint az általuk kikísérletezett rész gyártása 93 százalékkal kevesebb kibocsátással jár, és az előállítás során 94 százalékkal kevesebb vízre van szükség. A termék hazánkból egyelőre még nem rendelhető meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)