Hirdetés

Ez az anyag forradalmasíthatja a napelemeket

|

A Nxylon felfedezése a véletlennek köszönhető.

Hirdetés

A Viagrától a tépőzáron át a mikrohullámú sütőig számos olyan találmányt használunk ma már a mindenapjaink során, melynek feltalálását, felfedezését nem hosszas kutatómunkának és kísérletezésnek, hanem a vakszerencsének köszönhetjük. Ez persze utólag nem sokat számít, de elképesztő sok potenciál lehet még a tudományok terén, ha csak véletlenül is felütheti a fejét egy-egy jelentős, korszakalkotó innováció.

Ezek egyike a nemrégiben felfedezett anyag, a Nxylon. Komoly jövője lehet még a szupersötét anyagnak számos ágazatban a divattól az űrkutatásig, de most egy megújuló energia felhasználására irányuló projektben is komoly szerepet kaphat. Ennek oka az, hogy képes elnyelni a felületére érkező napfény 99 százalékát.

Az innovatív, sokoldalú anyag felfedezésének történetét a közelmúltban publikálták egy szaklapban. Philip Evans, a University of British Columbia professzora Kenny Cheng hallgatóval dolgozott együtt egy projekten, aki nála vett részt doktori képzésen. Egy laboratóriumi keretek között végzett kísérlet során plazma segítségével próbálták növelni a fa vízállóságát. Bár semmi szokatlanra nem számítottak, mégis váratlan dolog történt.

Hirdetés

Amikor a fa sejtjeinek szabadon maradt végein szerették volna kipróbálni az eljárást, azok egészen sötét árnyalatú feketére váltottak át. A kísérletben résztvevőket a meglepő eredmény egyszerre tette csalódottá, de érdeklődővé, izgatottá is. Az egyetem néhány fizikusa is besegített ezután a vizsgálatba, melynek során méréseket végeztek el az anyag természetével kapcsolatban.

Mint utóbb kiderült, az így felfedezett matéria a beérkező fényt szinte teljes egészében képes volt elnyelni. Ez egy nagyon szokatlan és szinte példa nélkül való felfedezés a természetben, hiszen még a fekete festék sem képes ilyen értékeket produkálni. Az anyag a szabadalmi eljárás során a Nxylon nevet kapta felfedezőitől.

A Nxylon előírás szerint amerikai hársfából készül, de mint utólag kiderült, az európai is alkalmas rá, vagyis abszolút fenntartható módon lehet gyártani megújuló anyagok felhasználásával. Az elvégzett tesztek során ha az anyagot arannyal vonták be az elektronmikroszkópos vizsgálatokhoz, akkor is megőrizte alaptulajdonságát. Ehhez egyébként pigmentekre sincs szükség a gyártás során.

A tudományos világ mértékadó hangjai szerint a Nxylonra komoly jövő várhat a csillagászatban, luxuscikkek - például órák és ékszerek - gyártásánál, de leginkább a napelemtechnológiák terén számítanak sikerekre az alkalmazásával kapcsolatosan. Várhatóan az ebből készülő inverter-panelek minden korábbinál nagyobb hatékonyságra lesznek képesek. Ha minden jól alakul, ez jelentheti a napenergiával kapcsolatos technológia jövőjét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)