Hirdetés

Ez a norvég kutatás új, innovatív módszert fejlesztett ki a szennyvíz tisztításra

|

A kidolgozott módszer bárhol működhet, ahol jelentős ipari tevékenységet folytatnak.

Hirdetés

Bár Norvégia a második világháború után még nem számított iparilag fejlett országnak, a hatvanas években talált olajkészlet, és az azóta feltárt páratlan ásványianyag-lelőhelyek a világ élbolyába repítették gyorsan az északi országot. Az országban azóta virágzó ipari kezdeményezések sora látott napvilágot, és a mai napig indulnak újak.

Az ipari mértékű gyártáshoz jó kiindulási alap a nyersanyagok megléte, de ezenfelül szükség van különböző erőforrásokra, például megújuló energiára és rengeteg vízre. A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem mérnökeinek jóvoltából most ezt a két problémát egy füst alatt oldanák meg egy újonnan kidolgozott módszer segítségével.

Az újítás, mely állítólag a világon bárhol alkalmazható lesz, ahol jelentősebb ipari tevékenységet folytatnak, az ezek nyomán keletkező szennyvizet tisztítja meg, a szintén ipari tevékenységből származó hulladékhő felhasználásával.

Hirdetés

A hulladékhő egy olyan passzív energiaforrás, amelyet máig nem igazán tud hatékonyan felhasználni az ipar, és tulajdonképpen elpazarolja azt a légkörbe engedve. Egyes becslések szerint csak Norvégiában az így "kidobott" energia mennyisége éves szinten meghaladja a 20 TWh-t, ami elég lenne akár az összes ingatlan fűtésére országszerte, vagy a háztartások felének energiaszükségletére.

Kim Kristiansen kémikus és a vele együttműködő szakemberek már egy ideje fáradoznak ennek az anomáliának a megoldásán. Az általuk kidolgozott módszer azonban továbbmegy a hulladékhő szimpla felhasználásán és egyúttal egy másik problémát is orvosolna. Ez pedig a szintén az iparban óriási mennyiségben keletkező szennyvíz.

Az ötlet, hogy a hulladékhő segítségével megtisztítsák a szennyvizet, működőképesnek bizonyult. A módszer lényege, hogy az ipari szennyvizet egy membránon keresztül párolják le, és az így keletkező kondenzvizet összegyűjtik, ami immár ivóvíz minőségű. Az eljárás részleteit tartalmazó tanulmány nemrégiben jelent meg a Desalination nevű szaklapban.

Az újság címe magyarra fordítva sótalanítást jelent, ami nem véletlen, hiszen ezzel a módszerrel a víznek minden szilárd komponense - így a só is - kiszűrhető. Ehhez azonban már hőenergia is szükséges, amit a már emlegetett hulladékhőből tudnak biztosítani. Mivel ez a probléma a világ összes iparosodott országát érinti, így valószínűleg rövid időn belül számítani lehet a módszer elterjedésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)