Hirdetés

Ez a mozdulatlan turbina komoly áttörést jelenthet a szélenergia hasznosíthatóságában

|

Az Egyesült Királyság első csendes és "madárbiztos" erőművét Oxfordban telepítették egy tetőre.

Hirdetés

Az elmúlt két évtized során világszerte komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a légkört mindinkább melegítő, üvegházhatású gázok kibocsátásával járó energiatermelő technológiákat lecseréljék klímabarát megoldásokra. Ezek közül a legtisztább kapacitásokat a nap-, a víz- és a szélenergia biztosítják.

Bár ezek többnyire kiforrott módszereket alkalmaznak az elektromos áram előállítására, mindnek van valami hátulütője, gyermekbetegsége, amely egy innovatív megoldást igényelne a hatékonyság maximalizálása érdekében. A szélerőművek például nagy hatékonysággal képesek elektromos áramot termelni, ám "cserébe" rendkívül nagy zajjal jár a működésük, és a madarakra is veszélyt jelentenek.

Ezeket a problémákat kiküszöbölendő egy brit cég megalkotta a szigetország első teljesen mozdulatlan szélenergia-rendszerét, és egy oxfordi épület tetejére telepítette azt. A technológia komoly áttörést jelenthet a fent említett aggályok megoldása miatt, és ha hosszú távon is beválik, könnyen elterjedhet a megoldás egész Európában, sőt akár világszerte is.

Hirdetés

Ha szélenergiára gondolunk, mindannyiunk fejében azonnal egy óriási lapátokkal propellerszerűen ellátott erőmű jut az eszébe, amely előbb mozgási energiává alakítja át a befogott szelet, majd ebből termel áramot. A mozdulatlan szélerőművek, melyekre akad már példa az Egyesült Államokban is, számos előnnyel rendelkeznek hagyományos társaikkal szemben.

A jelenleg tesztelés alatt álló prototípus a BMW oxfordi üzemének tetején került kihelyezésre, ahol a MINI-ket gyártják. A tervek szerint, ha beválik, egy sor hasonlót telepítenek majd szerte az országban és Európában is. Azt tervezik, hogy ilyenekkel egészítenék ki a naperőművek működését a napfényben szegényebb téli hónapok során.

Nem igényelnek komoly befektetést, és helyre is szinte alig van szükségük. Zökkenőmentesen működnek együtt a napelem-rendszerekkel, és elég csak az uralkodó szél irányához hangolni az elhelyezésüket. A kivitelező Aeromine nevű cég ügyvezető igazgatója, Claus Lønborg szerint, innovációjuk szinte minden aggályt megold, amely korábban felmerült a technológiával kapcsolatosan.

A fehér egység függőleges szárnyrészekből áll, amelyek vákuumhatás keltenek és egy belső légcsavar mögé irányítják a szelet. A mozdulatlan erőmű egy 11 000 panelből álló naperőművel működik együtt, amely 850 háztartás áramellátásához elegendő villamos energiát termel. A szélerőmű csak éjszaka, illetve a sötétebb téli napokon veszi át az inverterek feladatát.

A projektet a BMW Startup Garage finanszírozza, amely beszállítói megbízással támogatja az innovatív technológiák megszületését és elterjedését. Így ahelyett, hogy befektetőként kockáztatna, inkább a megrendelő szerepét veszi át. Az Aeromine berendezései 50 kW körüli teljesítménnyel bírnak, és lapos tetejű épületekre, például raktárakra, adatközpontokra és irodaházakra ajánlják az alkalmazásukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)