Hirdetés

Ez a masszív, kettős szélturbina akár egy hurrikán erejét is képes hasznosítani

|

Az OceanX nevű létesítmény 16,6 megawatt összteljesítményre képes.

Hirdetés

Bár a szélenergia jelentős hátrányban van kapacitás tekintetében a napenergiával szemben, az utóbbi évek során egyre több nagyteljesítményű szélerőmű kezdte meg működését, ami ha lassan is, de folyamatosan farag a lemaradásból. A nyílt víz mentén fekvő szélnagyhatalmak egymásra licitálva telepítik új, nagy teljesítményű turbinák sorát.

Kína eddig is élen járt a megújuló energiával kapcsolatos fejlesztések tekintetében, és szélerőmű-kapacitások tekintetében sincs oka a szégyenkezésre. Többek között magukénak tudhatják a tavalyi év során a Tajvani-szorosban felállított, Goldwind nevű szélkereket is, mely a maga 50 000 négyzetméteres söprési tartományával a legnagyobb jelenleg a világon.

A most telepített OceanX, melyet a MingYang Smart Energy tulajdonol, méretben és kapacitásban ugyan nem veheti fel a versenyt a rekorderrel, de a maga nemében mégis rekordtartó, hiszen soha korábban nem volt még ekkora V alakú, dupla szélturbina üzemben a világon.

Hirdetés

Az új energetikai létesítmény nagyjából 30 000 háztartást képes ellátni elektromos árammal és a különlegessége a strapabírásában van. Míg a legtöbb hasonló turbinát egy erőteljes szélvihar alatt le kell állítani, különben megsérülhetnek a lapátok, az OceanX akár egy 5-ös erősségű szélvihar erejét is képes energiává alakítani.

Az úszó platformra felállított építmény 16,6 megawatt összteljesítményű, és az éves becsült kapacitása 54 000 megawattóra, amivel nagyjából egy Érd nagyságú települést képes ellátni a szükséges energiával. A hagyományos turbinától eltérő duplaturbinás rendszert a néhány éve folyó alapos tesztelések után idén áprilisban fejezték be és helyezték üzembe.

A két ellenkező irányba forgó propeller lapátjai 182 méter hosszúak, és egy nagy V-t formázó állványzatra lettek rögzítve. A két részt masszív kábellel rögzítették több ponton is a teljes stabilitás érdekében. A szerkezet 15 tonnát nyom mindent beleszámítva, ami szintén hozzájárul a strapabírásához. Akár 260 km/h-s széllökések és 30 méteres hullámok mellett is üzembiztosan működik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)