Hirdetés

Elindultak a világ legnagyobb szárazföldi szélturbinájának tesztjei

|

A 270 méteres lapátokkal felszerelt monstrum prototípusa lehet a további hasonlóknak.

Hirdetés

Akár 160 000 háztartás is elláthat a szükséges energiával az a szélerőmű, amelyet a Sany Renewable Energy épített fel nemrégiben Kínában. A nemrégiben beüzemelt távol-keleti rekorder 270 méteres átmérőjű kört leíró lapátokkal látták el, és a világ legnagyobbjaként tartják számon a szárazföldön létesítettek közül. Ezáltal egészen extrém mennyiségű áram termelésére képes optimális esetben, hiszen a maximális teljesítménye 15 megawatt.

A több szempontból is egyedülálló építménynek most kezdődött meg a tesztelési időszaka, ami az elkövetkezendő egy év alatt hivatott azt eldönteni, hogy az óriási turbinák képesek-e tartósan üzemelni problémamentesen. Ha a próba sikerrel zárul, az komoly eredményt jelenthet a szélenergia kapacitások növelésében.

Az erőmű a Csilin nevű kínai tartományban található, amely az ország észak-keleti részén fekszik. A vállalat nyilatkozata szerint a jelenleg zajló folyamat a szerkezet megbízhatóságát, strapabírását fogja  felmérni a következő hónapok során. A hivatalos nyilatkozat szerint ha ezek a vizsgálatok sikerrel záródnak akkor valószínűleg további hasonlók fognak felépülni még Kínában.

Hirdetés

Ha minden a tervek szerint halad, az építmény lapátjai 25-30 évig lesznek üzemképesek. Ezek a középponttól számított 131 méteres hosszúságú karok egy kifejezetten könnyű konstrukcióban kerültek megtervezésre, így a szállíthatóság is lényegesen egyszerűbb, mint más nehezebb darabok esetében.

Rögzítésüknél különösen ügyeltek arra, hogy a szerkezet nagy teherbírású és stabil legyen. Ez különböző terepeken is alkalmassá teszi a prototípus alapján felépülő további erőműveket is a hasonlóan hatékony működésre. A tervezést és a kivitelezést végző vállalat odafigyelt arra is, hogy elkerülje a működés során a túlzott vibrációt, és ezáltal a törést is. Hogy a projekt hosszútávon működőképes lesz-e, majd a következő év során kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)