Hirdetés

Egy új módszer feleslegessé teheti a napelem-paneleket

|

Az új, fényelnyelő anyag alig több, mint egy mikron vastagságú.

Hirdetés

Az Oxfordi egyetem tudósai egy új, korszakalkotó napenergiai fejlesztés keretében kikísérleteztek egy ultravékony fényelnyelő anyagot, mellyel olyan hétköznapi használati tárgyakat vonnának be, mint hátizsák, mobiltelefon vagy autó. Az innováció lényege, hogy nincs hozzá szükség nagy és nehéz szilíciumalapú panelekre.

Először sikerült megfelelően vékony és rugalmas anyagot alkotni, ilyen jellegű felhasználáshoz. A módszer lényege, hogy több fényelnyelő réteget halmoznak egy napelembe, hogy a fény spektrumának szélesebb tartományát tudják hasznosítani. Ezt hívják multi -junction megközelítésnek.

Ez a vékonyrétegű perovszkit anyag a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) független tanúsítványa szerint több mint 27 százalékos energiahatékonyságot biztosít. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen konstrukció eléri a hagyományos, egyrétegű szilícium napelemek teljesítményét.

Hirdetés

 Dr. Shuaifeng Hu, az Oxfordi Egyetem Fizika Tanszékének munkatársa szerint az elmúlt öt év során a rétegező, vagy többszörös elágazáson alapuló megközelítéssel folytatott kísérletezés során 6-ról 27 százalékra növelték a hatékonyságát. Ez már megközelíti a most használatos egyrétegű panelek teljesítményét.

A projekten dolgozó szakemberek úgy vélik, hogy idővel ez a megközelítés akár 45 százalékot meghaladó hatásfokot is eredményezhet. Az új, ultravékony és rugalmas anyag sokoldalúsága szintén kulcsfontosságú. Az alig több mint egy mikron vastagságú anyag majdnem 150-szer vékonyabb, mint egy szilíciumszelet.

A jelenleg használatban lévő fotovoltaikus anyagokat általában szilíciumpanelekre viszik fel, ez azonban szinte bármilyen felületre jó lehet. Dr. Junke Wang, az Oxfordi Egyetem fizika tanszékének munkatársa, azt nyilatkozta, hogy a perovszkit bevonatot olyan kiterjedtebb felületekre szeretnék alkalmazni, mint autók és épületek teteje.

Az új módszertől azt remélik, hogy idővel kisebb felületre lesz szükség a napelemekhez, így olcsóbb lesz az energia is hosszútávon. Szintén az Oxfordi Egyetem tanszékén dolgozik Henry Snaith, akinek vezetésével egy 40 fős csapat dolgozik a napenergia projekten, mely már lassan egy évtizede elkezdődött.

A Snaith által 2010-ben az Oxford University Physicsből kivált brit Oxford PV vállalat, amely a perovszkit fotovoltaika kereskedelmi forgalomba hozatalát tűzte ki célul, nemrégiben kezdte meg a termék nagyüzemi gyártását a Berlin melletti Brandenburg-an-der-Havelben található gyárában. Ez a világ első, perovszkit-szilíciumon tandem napelemeket sorozatgyártó üzeme.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)