Hirdetés

Egy új klímakutatás nem fest túl fényes jövőt az elkövetkező 450 évre

|

A lefuttatott modellek szerint lényegesen melegebb lesz, mint a megelőző évmilliók során.

Hirdetés

Egy új tudományos projekt keretében lefolytatott kutatás sokkal pontosabb képet nyújt a földtörténet éghajlatot érintő kérdéseiről, mint korábban bármelyik hasonló munka. A fanerozoikum időszakára összpontosító vizsgálat szerint a bolygó hőmérséklete lényegesen nagyobb kilengéseket mutatott a korábban feltételezettnél. Ez igazolhatja a klíma és a szén-dioxid légköri koncentrációjának kapcsolatát.

A Smithsonian Intézet és az Arizonai Egyetem szakértői egy olyan adatfeldolgozási módszert alkalmaztak munkájuk során, mely a geológiai leletekkel összevetve egészen pontos képet rajzol egy adott kor klímahelyzetéről. A feltárások során előkerült fosszíliák és kőzetek segíthetnek abban, hogy minél pontosabb képet kapjunk a vizsgált korszak környezeti sajátosságairól.

Ezt követően az egyetem munkatársai a fosszíliák és egyéb leletek adatait összevetették a saját számításaikkal, és a korabeli felszíni hőmérséklettel kapcsolatos ismereteikkel. A folyamat során levont következtetéseket ezután integrálták az ismert és használatban lévő klímamodellekbe.

Hirdetés

A tanulmányt szerzőként jegyző Emily Judd elmesélte, hogy a módszert eredetileg nem is erre használták, hanem az időjárás előrejelzéséhez. Azonban ahelyett, hogy most erre használnák, a régmúlt kor éghajlatát igyekeznek feltárni vele. A begyűjtött adatok rendezésével egy 150 ezer pontból álló adatbázist hoztak létre, amelyet 850 különböző időjárási modellen futattak le több eltérő bemeneti feltétel figyelembe vételével.

A kapott eredmények alapján a bolygó globális hőmérséklete sokkal nagyobb amplitúdón mozog, mint korábban bármikor gondoltuk volna. Eszerint a vizsgált időszakban +11 és +36 fok között mozgott az átlaghőmérséklet. A szélsőségesen meleg időszakok pedig gyakran összefüggtek a légkör szén-dioxid koncentrációjával.

A kutatás rámutat arra is, hogy az elmúlt néhány millió évben egyszer sem volt olyan magas a hőmérséklet, mint amilyen a 2100 és 2500-as évek közötti időszakra várható. A kutatás szerint ahhoz, hogy ennél melegebb korszakot találjunk, még korábbi korszakokra kell visszalépnünk a bolygó történetében. A legvalószínűbb, hogy a kérdéses időszakhoz hasonló forró periódusa utoljára 450 millió évvel ezelőtt volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)