Hirdetés

Egy kisvárost képes lesz majd ellátni energiával ez az úszó naperőmű

|

Úgy tűnik, hogy a berlini Q Energy projektje lesz az új világrekorder.

Hirdetés

Egyes előrejelzések szerint még néhány évtizedig növekedni fog a bolygó lakossága, és várhatóan 10 milliárd főnél fog tetőzni a populáció. Ez azt jelenti többek között, hogy további erőforrásokra lesz szükség globálisan ahhoz, hogy ennyi ember szükségleteit - akár csak alapszinten - biztosítani lehessen.

Több ember több energiát használ el, így meg kell teremteni a feltételeit a megnövekedett igények biztosításának. Mivel a klímahelyzet már most sem nagyon teszi lehetővé további fosszilis kapacitások hadrendbe állítását, így mindenképpen a kibocsátásmentes technológiák mentén kell megtervezni ezeknek a biztosítását.

A napenergiát használó megoldások egyre növekvő infrastruktúrája komoly reményekre adhat okot, ám időközben el kezdtek rohamosan fogyni az erre felhasználható felületek. A termőföldek, és egyéb hasznos területek védelmében a beruházók próbálnak világszerte olyan megoldásokat találni, melyek olyan helyeken valósítják meg a kapacitásbővítést, amiket másra nem lehet használni.

Hirdetés

Ezek közül az egyik legkézenfekvőbb, és sokfelé használt megoldás a kiterjedt vízfelületek "beépítése". Ilyenek üzemelnek már most is számos álló- és folyóvíz fölött, bár még közel sincs maximálisan kihasználva ez a lehetőség. A berlini Q Energy már jó ideje tervezi, hogy megépíti a világ legnagyobb úszó napelemparkját, és ha minden jól megy, ez jövőre meg is valósulhat.

Az 50 millió euróból megvalósuló beruházás során egy 180 futballpálya nagyságú területen fogják hamarosan felépíteni a tervezett projektet a francia Haute-Marne régióban, egy régi kőbánya helyén. A mintegy 73 MW-os erőmű 134 649 darab panelből fog összeállni, amelyek a mederfenékhez rögzített kábelen fogják majd a megtermelt energiát továbbítani.

Bár a megoldás valóban adja magát, sokáig hanyagolták ezt az ágazatban érdekelt energetikai vállalatok. Míg az elmúlt évtized közepéig csupán 68 MW volt a vízfelületekre telepített erőművek összteljesítménye világszerte, ez 2022-ben már 3 GW-ra bővült, és a folyamat folytatódik tovább.

A megoldás számos előnnyel jár a helytakarékosság mellett is, így jó eséllyel még sok hasonló fogja követni a jövőre megvalósuló beruházást. Egyes számítások szerint, ha a rendelkezésre álló vízfelületek negyedét befednénk inverterekkel, az feleslegessé tenné a fosszilis tüzelőanyagok alkalmazását a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)