Hirdetés

Egy kanadai vállalat tíz különféle módszert is tesztelne a légkör szén-dioxid-mentesítésre

|

Évi 3000 tonnával kezdenének, de sokkal nagyobb szabású tervei vannak a Deep Sky-nak.

Hirdetés

Civilizációnknak számos komoly problémával kell szembenéznie, amelyekről már sok évtizede vannak ismereteink, de az idő múlásával egyre sürgetőbbé vált a megoldások megtalálása. Ezek egyik legfontosabb a légkörbe jutó szén-dioxid problémája. A klímát melegítő gáz tulajdonképpen egy égéstermék, melynek legjellemzőbb forrásai a közlekedés és az energiatermelés.

Az utóbbi néhány évtized során - felismerve a színtelen, szagtalan, üvegházhatású gáz nagyarányú kibocsátásában rejlő kockázati tényezőket - sok módszerrel próbálták már légkörünket megtisztítani tőle. Bár több ígéretes innováció, módszer látott napvilágot ez idő alatt, mégsem volt ezek közül egy sem olyan horderejű, hogy valóban megoldást tudjon nyújtani a problémás gáz ügyében.

Egy kanadai vállalat most arra vállalkozott, hogy új telephelyén megfelelő feltételeket biztosítson arra, hogy egyszerre akár tízféle eljárás hatékonyságával kapcsolatban végezzenek teszteket. Az albertai Calgary közelében, Innifailsban felépített létesítmény Deep Sky néven hamarosan elkezdi tevékenységét, melynek során kezdetben 3000 tonna szén-dioxidot vonnának ki a légkörből évente, de ígéretük szerint ez még csak az első lépés.

Hirdetés

Bár ez nem kis mennyiség, számottevőnek sem lehet nevezni, hiszen "mindössze" körülbelül 200 amerikai állampolgár kibocsátását képes ellensúlyozni. A beruházók szerint ez azért nem számít, mert a cél, hogy a különféle módszerek közül megtalálják a leghatékonyabbakat, ami ha sikerül, gyorsan képesek lesznek ezt nagyságrendekkel meghaladni ígéretük szerint.

Szeretnék, ha a tesztüzem valóban működőképes lenne a tervezett formában, ám a légkör helyzetéért való aggodalmon túl bőven van pénzügyi potenciál is a tervezett projekt hátterében. Tulajdonképpen több billió dollár bevételt remélnek a tervezett tevékenységből, és - ha minden a tervek szerint alakul - erre minden esélyük meg is van.

Minden bizonnyal nagy hangsúlyt fektetnek majd a sokat vitatott hatékonyságú DAC-technológiákra is (Direct Air Capture), melyből egyidőben többet is kipróbálnának. A tervek szerint ebből már a jövő év során nyolcat is elindítanának, amihez hamarosan készen is áll a szükséges infrastruktúra, de a közeljövőben ezt még további kettővel egészítenék ki.

A vállalat a jövőben azt is lehetővé tenné a nagy cégeknek, hogy kapacitásba fektessenek náluk a saját kibocsátási mutatójukat csökkentendő. Damien Steel vezérigazgató azt nyilatkozta a sajtó érdeklődésére, hogy reméli, vállalata hamarosan hatékony segítséget tud majd nyújtani ebben a komoly, mindannyiunk jövőjét érintő problémában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)