Hirdetés

Ebben az öt magyar városban közvetlen életveszélyt jelent a levegő minősége

|

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentésében szereplő városokat a PM2,5 koncentráció alapján rangsorolták.

Hirdetés

Világunkban zajló globális folyamatok több szempontból is a figyelem középpontjába kerültek az elmúlt időszakban. Az üvegházhatású gázok kibocsátása, az ennek következtében a szélsőségek felé tolódó klíma és a lassan mindenhova beférkőző műanyag részecskék mind megoldásra váró problémák, de talán egyikük sem olyan sürgető, mint a rengeteg halálesetért és még annál is több krónikus betegségért felelős légszennyezettség.

A finom por (PM2,5) alapján, mely egyre nagyobb koncentrációban jelenik meg a szennyezett levegőben egy konkrétan mérhető érték, meghatározható egyes területek légszennyezettsége. Egy ilyen vizsgálatot folytatott most le az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), melynek keretében európai nagyvárosokat rangsoroltak szennyezettség szempontjából.

A listán, bár nem az élbolyban, de "előkelő" helyen végzett öt magyar nagyváros is. A vizsgálat során 372 európai nagyváros levegőjének minőségét monitorozták az EEA munkatársai, melynek keretében két naptári éven keresztül mérték a vizsgált térségek levegőjének minőségét.

Hirdetés

Ez alapján Budapest a 242., Pécs a 246., Veszprém a 254., Szeged a 274 és Győr a 295. helyen szerepel a listán. A levegő szennyezettségének mértékét vizsgáló jelentés szerint a helyzet lesújtó, hiszen évről évre egyre több ember hal meg a magas értékek miatt. 2021-ben bolygónkon kiskorúak körében a második vezető halálozási ok volt a légszennyezettség.

Az EEA rangsora a legtisztábbtól indul (1.) és a legszennyezettebbel zárul (372.) Így könnyen belátható, hogy a listára került magyar nagyvárosokban valóban rossz a helyzet. A Levegő Munkacsoport adatai szerint a jelenség évente mintegy 10 ezer idő előtti elhalálozás okozója hazánkban is, és a kapcsolódó megbetegedések körülbelül a lakosság 10 százalékát érintik.

A WHO néhány éve frissítette a levegő minőségét illető ajánlásait, mely szerint a PM2,5 egészségügyi határértékét éves átlagban 5 mikogramm/köbméterben állapította meg. Ehhez képest jelenleg az uniós célérték 25 mikrogramm. Hamarosan befejeződik az a folyamat melynek következtében teljes körűen felülvizsgálják a jelenlegi, elégtelennek bizonyult szabályozást.

Magyarország légszennyezettségi térképe jelenleg nem fest rosszul, de ha az idő lehűlésével párhuzamosan elindul a fűtési szezon, a vegyes tüzelésű megoldások miatt bizonyára romlik majd a helyzet. Szakértők szerint sokat lehetne javítani a jelenlegi állapoton a rászorulók fűtési támogatásával, illetve a jogsértések súlyosabb szankciójával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)