Hirdetés

Az új napelemes szabályozás egyes részleteit elfogadhatatlannak tartja az érdekvédelmi szövetség

|

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség a véleményezési határidő meghosszabbítását kéri a szakminisztériumtól.

Hirdetés

Egy új rendelettel szeretné hazánk kormánya némileg átalakítani a napelemes rendszerek szabályozását, melyről még a múlt hét elején indított konzultációt a lakossággal. Az ügyben illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium közzétette a rendelet szövegének benyújtani tervezett változatát, mely szerint a jövőben többek között csak integrált elemek kerülhetnének a házakra a tetősíkkal párhuzamosan, és az erkélynapelemek felszerelését sem tennék lehetővé a jövőben.

A ma éjfélig tartó időszakban van a lakosságnak lehetősége arra, hogy a bevezetni tervezett szabályozásról véleményt mondjon a döntéshozatal előtt. A számos területen megszorításokat tartalmazó szövegtervezetről már most véleményt mondott a kérdésben leginkább illetékes Magyar Napelem és Napkollektorszövetség, és véleményük szerint annak egyes pontjai átgondolatlanok és teljességgel elfogadhatatlanok a napelemes közösség tagjai számára.

Ezek némelyike nemcsak az érdekvédelmi szövetség elképzelésivel megy szembe, hanem az Európai Unió jelenleg is érvényben lévő szabályozásával is. A közzétett normaszöveg 43. paragrafusa tíz pontban foglalja össze a napelemek elhelyezésének sajátos szabályait, követelményeit.

Hirdetés

Ha a tervezetet változtatás nélkül szavaznák meg, a korábbi szabályozással ellentétben többek között csak a tető síkjával párhuzamosan helyezhetők el a napkollektorok, úgy, hogy azok a tetőfelületről nem lógnak ki, homlokzatra, erkélyre nem telepíthető inverter, műemlékre illetve a területére, csak az örökségvédelmi hatóság külön engedélyével helyezhető el napelem, és napkollektorok a talajszinten történő telepítésére csak akkor van lehetőség, ha az nem termőföldön történik.

Szilágyi László, a napelemes érdekvédelmi szövetség alelnöke vasárnapi közleményében kinyilvánította, hogy a közzétett dokumentum egyes pontjait teljesen elfogadhatatlannak tartják. Indoklásában kifejti, hogy az inverter elhelyezési korlátozásai szembemennek az EU jelenleg is érvényben lévő energiapolitikai célkitűzéseivel és az Energetikai Minisztérium napelemek melletti elkötelezett állásfoglalásával is.

Az alelnök szerint egy ilyen széles körű tiltás ellehetetlenítené a napelemes rendszerek városi környezetben történő telepítését. A szövetség mindenekelőtt elengedhetetlennek tartja, hogy részletekbe menő egyeztetések történjenek a jogalkotók és az érintett szakmai szervezetek között, amin mindenekelőtt az MNNSZ-nek is helyt kellene kapnia.

A Szövetség vállalja, hogy részletes véleményezést nyújtson be a számára elfogadhatatlannak vélt pontokkal kapcsolatban, ehhez azonban elengedhetetlenül fontos lenne a szűkös határidő meghosszabbítása. Figyelemfelhívó közleményét azzal zárja a szakmai szervezet alelnöke, hogy ők érdekvédelmi szervezetként továbbra is teljes mellszélességgel népszerűsítik és támogatják a fenntartható energetikai megoldásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)