Hirdetés

Az extrém nyári időjárás elképesztő károkat okoz Magyarországon

|

A forróság és az aszály óriási károkat okoz a mezőgazdaságban.

Hirdetés

A szerdai rekord nem sokáig maradt folytatás nélkül, hiszen csütörtökön hajnalban ismét minden korábbinál melegebbet mértek az adott naptári napra a HungaroMet adatai szerint. Az egy hete ismét belobbant kánikula során már a hajnali órák sem nyújtanak igazi felfrissülést, ám a déli országrészen még az átlagosnál is nagyobb a forróság.

Csütörtök hajnalban Szeged belterületén egy meteorológiai állomáson csupán 25,6 Celsius fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, ami újabb - immár a sokadik - izzasztó rekordot hozta el idén nyáron. A korábbi rekord az adott napon 1952-ben került feljegyzésre, mikor is a Veszprém megyei Farkasgyepűn 25,2 Celsius-fokot mértek.

Bár a forróság önmagában is komoly probléma, ám mivel ez idén páratlan szárazsággal is jár együtt, így a valódi károkat majd csak az őszi betakarítások idején fogjuk érzékelni igazán. Az érintett gabonafélék és takarmánynövények elszáradása minden élelmiszerre rá fogja nyomni az idei forró és száraz nyár bélyegét.

Hirdetés

A Magyar Agrárkamara saját adatai szerint az aszály által károsított területek jelenleg elérik a 75 000 hektárt, de ezt hetente akár további tízezrekkel is nőhet még a betakarításig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti részén a legrosszabb a helyzet, de országszerte mindenhol kritikus állapotokat jelentenek Fejér megyétől Szabolcsig.

Szakértők a két évvel ezelőtti nyárhoz hasonlítják a fennálló helyzetet, de az idei év mérlege már most rosszabb a 2022-es-nél. A szárazság legfőbb indikátorai, a kukorica és a napraforgó szinte semmit nem fog hozni azokon a területeken, ahol nem volt lehetőség öntözéssel enyhíteni a károkat. A meteorológusok még hetekig nem jósolnak jelentős csapadékot, ami végleg betehet az idei évnek.

A politikai szándék megvan a károk enyhítésére a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Feldman Zsolt szerint, amihez az Európai Unió 87 millió eurós keretet bocsát a kormány rendelkezésére. A szakminisztérium adatai szerint idén 11 000 termelő kötött biztosítást aszálykárra, mintegy 713 634 hektár területen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)