Hirdetés

Az európai csapvizek többsége tartalmaz mérgező anyagot, és a palackozottaknál sem sokkal jobb a helyzet

|

A trifluorecetsav egyike azoknak az örök vegyi anyagoknak, amelyek számos egészségkárosodásért lehetnek felelősek.

Hirdetés

Az örök vegyi anyagok (PFAS) komoly megoldandó problémát jelentenek, ráadásul az EU utólag el is engedte azt a szabályozás-tervezetet, mely belátható időn belül beszüntette volna a használatukat. Ezek között vannak jobban és kevésbé problémás anyagok is, de összességében elmondható róluk, hogy a rövidtávú látszatmegoldások szimbólumává váltak.

Jelen vannak mindennapos használati cikkeinkben, kozmetikumokban, tisztítószerekben és csomagolóanyagainkban. Mivel ezen anyagok nagyobb része nem újrahasznosítható, rendszerint általános hulladékként végzik, így elszennyezik vizeinket is. Találtak már ilyen anyagokat a természetes vizeinken túl esővízben, talajban, sőt élelmiszerekben is.

Most az európai vizeket vizsgálták az egészségre egyik legkárosabb PFAS szempontjából. A trifluorecetsavat a European Pesticide Action Network (PAN Europe) mérése 36 csapvízmintából 34-ben mutatta ki, de a 19 palackozott vízből is 12-ben volt jelen a mérgező anyag.

Hirdetés

Amellett, hogy a termékenységre és a magzati fejlődére van negatív hatással, egy sor további egészségkárosodás köthető hozzá a különféle rákfajtáktól az elhízáson át a magas koleszterinszintig. A PAN Europe természetes vizekre is kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy folyóinkban, tavainkban, esővízben és a talajvizeinkben is kimutatható a jelenléte, méghozzá riasztó mértékben.

Az Európai Unió 11 tagországának palackozott-, csap- és élővizeire kiterjedő vizsgálatának eredménye szerint az emberi egészségre legnagyobb hatást gyakorló PFAS mára szinte mindenki életének a részévé vált. Ennek ellenére meglehetősen szűkösek róla az ismereteink, és viszonylag kevés tanulmány, kutatás tárgya.

A karlsruhei Víztechnológiai Központ vizsgálata szerint nagyobb arányban mutatható ki a csapvizekről, ami akár a palackozottak felé is billenthetné a mérleget, de ezekkel kapcsolatban a mikroműanyagok jelentette problémákkal kell számolni. A szintén mindenhol jelenlévő, 5 mm-nél kisebb részecskéket már emberi herékben is találtak, tehát a palackozott vizek fogyasztása sem oldja meg a problémát hosszú távon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)