Hirdetés

A WWF idei jelentése szerint hamarosan fontos fordulóponthoz érkezik a bolygónk

|

Öt évünk maradt, hogy visszafordítsuk a zajló folyamatokat.

Hirdetés

A világ legnagyobb természetvédelmi szervezete, a World Wide Fund for Naturen (WWF) nemrégiben adta ki szokásos éves jelentését a Föld bioszférájának állapotáról. A dokumentum idén kifejezetten borúlátóra sikerült, hiszen a figyelmeztetése szerint már nem sok időnk maradt arra, hogy a jelenleg zajló folyamatokat megállítva megakadályozzunk egy rendkívül kedvezőtlen eszkalációt.

Az idei jelentés arra figyelmeztet, hogy ha most nem cselekszünk, akkor rövid időn belül visszafordíthatatlan következményekkel kell szembenéznünk. A dokumentum intelme szerint 5 évünk maradt még arra, hogy megállítsuk a biológiai sokszínűség teljes megszűnését, hiszen az elmúlt fél évszázad során a gerinces állatok populációja, mintegy negyedére csökkent.

Korábban soha nem tapasztalt mértékben fogyatkoznak a vadon élő állatfajok és természetes élőhelyeik. Az elmúlt ötven évben a kutatók 73 százalékos csökkenést tapasztaltak ezen a téren, és a folyamat nem állt meg továbbra sem.

Hirdetés

Nem egyenletes a fogyás a természetben. Míg az édesvízi fajoknál 85 százalékos a csökkenés mértéke, a szárazföldiek esetében ez 69 százalék. A tengeri élővilág 56 százalékkal a harmadik a sorban. A fogyás leginkább az élelmiszertermelésnek tudható be, de veszélyt jelenthetnek rájuk a különféle betegségek, egyes invazív fajok és a klímaváltozás hatásai is.

Ez önmagában sem mutat jól, az azonban beláthatatlan következményekkel járhat, ha komplett fajok tűnnének el. Ha a biológiai rendszerek egy bizonyos szinten túl károsodnak, az végzetes lehet a Földi lét legalapvetőbb feltételeire nézve. Nem lesz elég belélegezhető minőségű levegő, ivóvíz és a talaj összetétele sem lesz alkalmas az alapvető élelmiszerek megtermelésére.

Ez egy olyan fordulópontot jelenthet a közeli jövőben, ahonnan már nincs visszaút, helyrehozhatatlan károsodás éri a természeti rendszereket. Dr Kirsten Shuijt a szervezet nemzetközi igazgatója szerint azonban van még remény, de ahhoz azonnal el kell kezdeni cselekedni. A következő 5 év kulcsfontosságú lesz ebből a szempontból.

A WWF felhívást intézett ez ügyben a világ vezetőihez, amiben arra kérte őket, hogy minden korábbinál ambiciózusabb terveket dolgozzanak ki a földi élet védelmében. Ehhez meg kell őrizni a biológiai sokszínűséget, meg kell fékezni a globális túlfogyasztást és vissza kell fogni az üvegház hatású gázok kibocsátásának mértékét. Szóval a feladat adott, csak a határidők szűkebbek napról napra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)