Hirdetés

A Perzsa-öbölben gyilkos hőhullám tombol

|

A magas páratartalom miatt akár 62 Celsius-fokos is lehet a hőérzet, ami hosszú távon életveszélyes.

Hirdetés

Hetek óta a szó szoros értelmében tombol a nyár Európa középső, keleti és déli területein. Ami jelenleg nálunk tapasztalható, az sokkal durvábban érinti a világ egyébként is melegebb éghajlatú országait. Az arab világ kellős közepén, a Perzsa-öböl partjainál, Dubajban olyan melegeket mértek az elmúlt napok során, amik komoly gondot jelentenek a mindennapokban.

A térségben Kuvait is hasonló problémákkal küzd. Ott is rendszeresen mérnek majd 50 Celsius-fokot, sőt akár annál valamivel többet is, bár az 54 fokos rekord ez idáig még nem dőlt meg. A problémát azonban súlyosbítja a térségre egyébként is jellemző magas páratartalom, ami a tényleges hőmérsékleti értéknél sokkal melegebb hőérzetet is képes előidézni.

Dubajban a hőmérő higanyszála ugyan "csak" 43 fokig szaladt fel, ám ez a magas páratartalommal kombinálva életveszélyes állapotokat eredményez. Néhány napja ez konkrétan 62 Celsius-fokos hőérzetet okozott, ami amellett, hogy szinte elviselhetetlen, valóban veszélyes is, különösen az arra fokozottan érzékeny, beteg, idős személyekre és a kisgyermekekre.

Hirdetés

Akár egy egészséges ember szervezetét is tönkreteheti, ha a tényleges hőmérséklet meghaladja a 35 fokot, és annak hat óránál tovább van valaki kitéve. Ennek az oka az, hogy az extrém magas, akár 100 százalékot elérő páratartalom mellett a verejték nem tud elpárologni, és így a szervezet nem tudja magát lehűteni.

A dubaji meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy a hőmérséklet közelít ahhoz a határához, amely után életveszélyessé válik a szabadban tartózkodás. Ez részben azért van, mert a Ráktérítő és a Perzsa-öböl közelsége miatt rendkívül magas az átlaghőmérséklet és a relatív páratartalom is, részben pedig a városállam hőszigethatása miatt.

A helyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a helyzet komolyságát kihangsúlyozva, és azt tanácsolták a lakosoknak és a lehető legrosszabb időpontot választó turistáknak, hogy tegyenek óvintézkedéseket a kapcsolódó ártalmak elkerülése érdekében. Arra kérnek mindenkit, hogy napközben maradjanak fedett helyen, és fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre.

Kuvaitban is hasonló intézkedéseket hoztak: mindenkit kérnek, hogy kerüljék a közvetlen napfényt, és legyenek tekintettel a hőguta és a napszúrás veszélyeire. Egyelőre még nem függesztették fel az építkezéseket és más kültéri munkák végzését, de ilyen helyzet mellett ez nem sokáig lesz fenntartható.

Az extrém hőség a környezeti hatásokon túl az energiafogyasztást ugrásszerűen megnövelte. Dubajban az energiafelhasználás korábbi rekordjai óránként dőlnek meg. A hatóságok Kuvaitban már mértékletességre is intették a lakosságot, hiszen a hálózatok lassan szinte alig bírják a fokozott terhelést. A hosszú távú előrejelzések szerint az enyhülés már csak napokra van a térségtől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)