Hirdetés

A Microsoft több milliárd kilométernyi autózásnak megfelelő kibocsátást spórolt meg a zöld Xbox-programmal

|

Ez azonban biztos kevés lesz ahhoz, hogy a piacvezető AI-cég működését klímasemlegessé tegyék az évtized végére.

Hirdetés

A Microsoft nemrégiben mutatta be egy kutatás eredményeit, amely szerint az elmúlt három év során a "zöld" Xbox-szal kapcsolatos erőfeszítéseknek köszönhetően 1,2 millió tonnával csökkentette a tevékenységéből származó kibocsátásokat. Ez meglehetősen impozáns, hiszen körülbelül 4,8 milliárd, hagyományos autóval megtett kilométer terheli ilyen mértékben a környezetet.

Ennek a csökkenésnek az egyik lába csak a környezetkímélő Xbox forgalmazása, amelyhez sokkal kevesebb csomagolóanyagot használnak fel, ráadásul megfelelő beállítás esetén a konzol a frissítéseket is olyan időpontban tölti le, amikor könnyebben lehet hasznosítani a megújuló forrásokból származó energiát. Ugyanezt a szemléletet támogatja a konzolokba beépített energiatakarékos "shut down" üzemmód is, ami a normál működéshez képest huszadannyi energiával is elvégzi a dolgát.

A készlet tartalmaz egy energiafigyelő rendszert és egy úgynevezett energiafogyasztási táblát is, valamint egy takarékos működési gyakorlatokat tartalmazó útmutatót, ami a fejlesztőket is segíti az energetikailag leghatékonyabb játékok megalkotásában. Bár konkrét példát nem említenek, de az új működést a fejlesztés során többek között a 343 Industries és az Activision stúdiói is figyelembe vették a Halo Infinite, illetve a Call of Dutyk kapcsán.

Hirdetés

Noha lassan szinte kivitelezhetetlennek tűnik, a vezető technológiai vállalat még az évtized elején elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig klíma-negatív, hulladékmentes és a víz-pozitív lesz. Ezen célok már a kitűzésük előtt is nehezen elérhetőnek tűntek, de azóta csak még távolabb kerültek a folyamatos bővülés és a mesterséges intelligencia előretörése miatt. Az AI-termékeknek óriási az adatigényük, amit lassan már a rendelkezésre álló, csúcsra járatott kapacitások sem bírnak el, így folyamatosan újabb és újabb adatközpontokat kell létrehozni, és még távolról sem látszik az út vége.

Ahhoz, hogy 5 és fél év alatt a trendet megfordítva tényleg teljesíteni tudják a redmondiak a saját korábbi vállalásaikat, rengeteg zöld betonra, zöld acélra és kevésbé energiaigényes chipekre lenne szükség. Ma már van olyan a szószólók között, aki azt rebesgeti, hogy át kell írni a korábbi elvárásokat, hiszen az AI egy teljesen új helyzetet teremtett.

A vállalat legutóbbi fenntarthatósági jelentése alapján 2022 és 2023 között mintegy 25 százalékkal nőtt a Microsoft energiaigénye. Bár saját bevallása szerint a cég csak megújuló energiát használ, ez inkább csak kommunikációs húzás, hiszen ez csak megvásárolt kreditek (REC) illetve áramvásárlási megállapodások (PPA) révén tud megvalósulni.

Bár korábban főleg a REC-ből származó kapacitásokkal folyt a számokkal való bűvészkedés, a jövőben már inkább a PPA-ra helyezné át a vállalat a hangsúlyt. Máshol a meglévő adatközpontjai hatékonyságának növelésére, valamint olcsó, megújuló energiaforrásokból való beszerzésére törekszik. Akárhogy is, a Microsoft az első játékkonzol-gyártó és -szolgáltató, amely valós erőfeszítéseket tett az energiatakarékosság érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)