Hirdetés

A Google ismét milliárdokat költene arra, hogy ne kelljen semmit tennie a klíma védelmében

|

A tervek szerint egy amerikai cégtől vásárolna 100 000 tonnányi kibocsátás-kvótát.

Hirdetés

Bár időközben többször is árnyalta már a Google eredeti vállalását a klíma védelmében, mely szerint az évtized végéig legalább annyi szén-dioxidot fog kivonni a légkörből, mint amennyit kibocsát, hivatalosan a mai napig nem visszakozott ettől. Mivel azonban az elmúlt évek során is folyamatosan növekedtek a vállalat kibocsátási mutatói, lassan alternatív megoldások után kell nézniük, ha tartani szeretnék az ambiciózus vállalást.

Ez csak úgy lesz lehetséges, ha olyan széndioxid megkötő megoldásokat találnak, amelyek tényleg érdemben képesek tenni ez ügyben. Bár sok vita övezi az eddig szabadalmaztatott eljárások tényleges hasznát, már léteznek olyan módszerek, melyek objektív teszteken bizonyították hatékonyságukat az elmúlt évek során.

Egy ilyet tudhat magáénak az amerikai székhelyű Holocene is, mely célul tűzte ki, hogy működőképes módszerükkel olyan cégeknek áruljanak kvótát, akik - ha másképp nem megy - legalább pénzért vásárolnák meg maguknak a klímasemlegességet. A Google nemrégiben bejelentette, hogy üzletet kötöttek a céggel 100 000 tonna üvegházhatású gáz semlegesítésére.

Hirdetés

A vállalat a közelmúltban fogott össze egy dán startuppal, ami működőképes módszert fejlesztett ki a légköri szén-dioxid megkötésére, melyhez egy baktériumot használ fel. Ehhez a Holecone tonnánként 100 dollárt kér a keresőóriás mögött álló cégtől, mely körülbelül megfelel az amerikai energiaügyi minisztérium célkitűzésének.

Az eljárás meglehetősen összetett, és bár a technológia részleteiről nem sok konkrétum ismert, a Google kapva kapott az alkalmon, hogy valamennyit csökkenthessen a végeláthatatlan kötelezettségein. A megvásárolt kvóta 100 000 tonna szén-dioxid ártalmatlanítására elegendő, vagyis körülbelül 3,6 milliárd forintjába fog kerülni a piacvezető technológiai vállalatnak.

Ez egyrészről szabad szemmel jól látható összeg, másrészt tulajdonképpen aprópénznek számít a cég teljes költségvetésében. Ennek azért is van jelentősége, mert bár a 100 000 tonna egy jól kommunikálható kerek szám, elenyésző a Google teljes restanciájához képest. Csak a tavalyi év során 14,3 millió tonna szén-dioxiddal terhelték meg a bolygó ökoszisztémáját, és akkor a szerverparkok hűtéséhez használt víz szintén rohamtempóban növekvő mennyiségét még figyelembe sem vettük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)