Hirdetés

Így lepi el a szén-dioxid a Földet – videó

|

A NASA új technológiájának segítségével minden eddiginél érzékletesebben szemlélteti a jelenséget.

Hirdetés

Bár a globális felmelegedés egy igen jól dokumentált, adatokkal alátámasztható folyamat, a mai napig sokan szkeptikusak a jelenséget illetően. Hiába dőltek meg az elmúlt 13 hónap mindegyikében a hőmérsékleti rekordok, továbbra is széles körben vitatják a helyzet komolyságát, illetve bagatellizálják a kapcsolódó intelmeket, figyelmeztetéseket.

A felmelegedés több lábon álló folyamat és bár bizonyos ciklikus változások is befolyásolják, melyek természetes velejárói a bolygó klímájának, abban a legtöbb szakember egyetért, hogy a jelenség legfőbb katalizátora az üvegházhatás. Ezért pedig legnagyobb részben a szén-dioxid kibocsátása tehető felelőssé.

A szén egyik oxidjaként ismert gáz légköri jelenlétét 80 százalékban emberi tevékenységek okozzák, és ezek közül is a leggyakoribbak a fosszilis fűtőanyagok használata, a széntartalmú anyagok égetése, valamint az élőlények légzése.

Hirdetés

A NASA most egy új módszert fejlesztett ki arra, hogy bemutassa a klímát hevítő gáz jelenlétét a földi légkörben. A GEOS (Goddard Earth Observing System) egy olyan modell, mely több komponense segítségével minden korábbinál pontosabb képet nyújt arról, hogy hogy zajlik ez a folyamat. Az alig kétperces videó bemutatja, hogy milyen elképesztő mennyiségben lepi el a Földet a szén-dioxid.

A GEOS tehát egy, a NASA nagy teljesítményű számítógépein futtatott időjárási modell, mely képes adatok alapján vizualizálni a kapcsolódó folyamatokat. Bár hasonló modellek korábban is léteztek már, de a GEOS ezekhez képest minőségi ugrást jelent.

Felbontása, amiben a légköri folyamatokat ábrázolja 128-szor, illetve 500-szor nagyobb, mint amire az átlagos időjárási modellek képesek. A korszakalkotó újítás eddig sosem látott összetettségben teszi lehetővé a jelenség tanulmányozását, illetve azt, hogy ezt mennyiben befolyásolják a különféle kibocsátással járó emberi tevékenységek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)