Hirdetés

Mégis csak újra lehet hasznosítani a hungrocellt, nem fog minket elborítani a szemét

|

Az eddig egyszer használatos polisztirolt jelentős arányban vissza lehet forgatni a gyártásba egy új eljárásnak köszönhetően.

Hirdetés

Akit egy kicsit is érdekel a saját környezetének és a természetnek a védelme, az igyekszik fogyasztását, vásárlását körültekintően intézni. Így például odafigyel arra is, hogy az új termék milyen formában kerül be a háztartásába, és gondoskodik róla, hogy a csomagolás során felhasznált anyagokat minél nagyobb arányban újrahasznosítsa.

Vannak könnyen és hatékonyan újrahasznosítható anyagok, ám a mai napig használunk olyanokat is, melyek kis mértékben vagy egyáltalán nem hasznosíthatók újra. Ilyen többek között a polisztirol, aminek egy expandált változata hungarocellként talán valamivel ismerősebben cseng nekünk, magyaroknak.

A csomagolásokhoz széles körben használt puha, könnyű anyag eddig szinte teljes egészében általános hulladékként végezte, de egy innovációnak köszönhetően most megnyílt az út az anyag hatékony újrahasznosítása előtt. Egy új eljárás révén a problémás polisztirol mintegy 60 százalékát képesek lehetünk újrahasznosítani.

Hirdetés

Egy amerikai és brit kutatók által kifejlesztett módszer segít az eddig szinte lehetetlennek gondolt műveletben, melynek során ismét polisztirolt állítanak elő a csomagolás után keletkező hulladékból. A pirolízis nevű eljárás során, amit magyarul hőbontásnak is hívunk, tulajdonképpen alkotóelemeire bontják az anyagot.

Az angliai Bath-i Egyetem és a tengerentúli Worcesteri Politechnikai intézet közös kutatásában alkalmazott módszer nem teljesen új, hiszen azt már korábban is használták szerves hulladékok bontására. Az így keletkező anyag, a sztirol 60-40 százalékos arányban használható fel ismét polisztirol gyártása során, és nem is igényel túl sok energiát a folyamat.

A hőbontás során a polisztirolt fokozottan magas hőmérsékleten vegyítik a sztirollal oxigénmentes környezetben. Oxigén híján az anyag nem tud begyulladni így úgynevezett monomerekre bomlik szét a magas hőhatás miatt. 1 kilogramm anyag feldolgozásához kevesebb, mint 10 megajoule energiára van szüksége, ami elenyésző más, hasonló eljárások energiaigényéhez képest.

Michael Timko, a Worcesteri Politechnikai Intézet vegyészmérnöke szerint a befektetés, ami szükséges a polisztirol ipari mértékű újrahasznosításához, nem kerül többe, mint más bevett, jóval kevésbé hatékony módszerek, melyeket az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében alkalmaznak. Előzetes kalkulációk szerint 1 tonna anyag újrahasznosítása mindössze 1,5 dollárba (kb. 540 forint) kerülne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)