Hirdetés

Hamarosan benzinkutakon és hajléktalanszállókon is visszaváltó automatákat helyez ki a MOHU

|

A jelenlegi infrastruktúra nem győzi az iramot.

Hirdetés

A féléves halasztás után júliusban végre életbe lépett hazánkban is a kötelező visszaváltó rendszer (DRS), melynek folyományaként már egy egész ország próbálja folytonossá tenni a csomagolóanyagok körforgását a kereskedelemben. Bár többnyire jól működik a kitalált szisztéma, a visszaváltási kapacitásokkal még vannak problémák. Országszerte hallani történeteket órák alatt megtelő automatákról, illetve a rendszer egyéb "gyermekbetegségeiről". Mivel a visszaváltási hajlandóság minden korábbi elvárást és előrejelzést túlszárnyalt, az üzletekre pedig már nem lehet nagyobb nyomást helyezni, a szolgáltató arra kényszerült, hogy tovább bővítse azon helyek számát, ahol a lakosság leadhatja az összegyűlt üres palackjait, dobozait.

Ennek nyomán most bejelentette a MOHU, hogy próbaképpen hajléktalanszállókra és benzinkutakra is kihelyeznének visszaváltó automatákat. Már meg is van az első 10 benzinkút, ahová mehetünk a palackokkal teli zsákjainkkal, hogy ezáltal is csökkenjen a terhelés az érintett, 400 négyzetméternél nagyobb területű üzleteken.

Hirdetés

Bár alkalmanként a működéssel is vannak problémák, a leggyakoribb panasz az automatákkal kapcsolatban, hogy gyorsan megtelnek. Az ennek következtében fellépő problémák legsúlyosabbika, hogy sokan már nem hajlandóak tovább magukkal cipelni a visszaváltani szándékozott palacokokat és italos dobozokat, ez pedig szemétszigetek kialakulásához vezethet a megtelt automaták környékén.

A MOHU eddig is igyekezett folyamatosan javítani a DRS infrastruktúráját és működését. Ennek az intézkedéssorozatnak a keretén belül jelennek most meg most országszerte 10 MOL-kúton visszaváltó automaták. Az igények folyamatos monitorozása mellett mindaddig növelik a kapacitást újabb automaták kihelyezésével, ameddig csak szükséges.

Ezeken a kutakon lehet már most üvegeket, palackokat és dobozokat visszaváltani:

  • 8135 Dég 64.sz.fkl út 0122/19.
  • 1039 Budapest Szentendrei út 255.
  • 3300 Eger Kistályai út 1.
  • 3700 Kazincbarcika 26. sz. főút
  • 1044 Budapest Váci út 84-90.
  • 9400 Sopron Győri út 42.
  • 8000 Székesfehérvár Seregélyesi út 121.
  • 6725 Szeged Vásárhelyi Pál utca 25444.
  • 2040 Budaörs Garibaldi utca 2.
  • 1097 Budapest Gyáli út 46-48.

Sajtóhírek szerint a MOHU tárgyalásokat folytat egy kőbányai hajléktalanszállóval is visszaváltó automata kihelyezéséről. Azt nem tudni, hogy az együttműködést más hasonló intézményekre is kiterjesztenék-e, azonban örvendetes, hogy gondolnak azokra is, akiknek 50 forint is sokat jelenthet. A kezdeményezés annak ellenére is előremutató, hogy a visszaváltható palackok kikukázása a törvény betűje szerint lopásnak minősül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)