Hirdetés

A hazai vízhálózatok állapota miatt minden évben milliárdok folynak el a semmibe

|

A Víz Koalíció már harmadik éve kongatja a vészharangot.

Hirdetés

Magyarországot gyakran emlegetik víz-nagyhatalomként, ahol - míg világ a világ - nem lesz soha probléma az ivóvíz ellátással. Habár édesvíz készletekkel valóban jól állunk, a szolgáltatást biztosító infrastruktúra egyre elavultabb, javításra, felújításra szorul. Mivel a lakossági szolgáltatás díja mesterségesen alacsony szinten van tartva már egy évtizede, a szándékon kívül a fedezet is hiányzik a szükséges munkálatok folyamatos elvégzéséhez. Mára odáig fajult a helyzet, hogy ha nem lesznek meg a kellő források a felújítás folyamatos és szakaszos elvégzéséhez, egyre több csőtöréssel és vízhiánnyal számolhatunk a jövőben - írta meg a Telex.

2019-ben kezdtek el megszaporodni a jogos vízminőségi panaszok a lakosság részéről. Egyre több helyen jelezték, hogy elszíneződött, büdös víz folyik a csapból a szolgáltatási területükön. Volt, ahol a lakosság a saját kezébe vette a probléma orvoslását, és az emberek összedobták a pénzt a vezetékes víz bevizsgálására. Mint azóta már kiderült, nem elszigetelt esetekről van szó, hanem a probléma sajnos rendszerszintű.

Hirdetés

A panaszos települések végül összefogtak és több civil szervezet - például a kapcsolód problémák feltárásán már évek óta dolgozó Víz Koalíció - részvételével elindították a Tiszta vizet a poharainkba nevű kampányukat. Most az általuk összegyűjtött, és nyilvánosságra hozott elképesztő adatokkal próbálnak nyomást gyakorolni a kormányzatra.

Tevékenységükkel végső soron azt szeretnék elérni, hogy a víziközmű-szolgáltatás műszakilag magas színvonalú, folyamatos és megfizethető legyen. Ebből jelenleg csak az utolsó feltétel teljesül, aminek következményeként alakulhatott ki a jelenlegi helyzet. A szervezet az elmúlt három év során nem tapasztalt számottevő javulást, így a hálózati hibák miatt rengeteg víz folyt el.

Egy "szimpla" csőtörés legtöbbször rendszerszintű problémát jelez, amiben szerepet játszik a talaj, a talajvíz és az egyes csőszakaszok állapota, az időjárás és a beépítés módja is az általános üzemeltetési hibákon túl. Ezek részben természetesek egy ekkora, nem egységes infrastruktúra üzemeltetésénél, ám az esetek gyakorisága túlmutat az általános, mindennapos problémákon.

A rendszer szakaszaiban beépített csövek átlagos élettartama 50-100 év, de a fentebb említett események miatt az elévülés legtöbbször ennél is hamarabb bekövetkezhet. Persze egy apró lyuk esetén még nem biztos, hogy azonnali javításra szorul az érintett szakasz, de ez hosszú távon veszélyeztetheti a megfelelő működést, és jelentős vízveszteséggel is jár.

Az elmúlt időszakban csak elvétve hajtottak végre jelentős felújítást a vízközmű-rendszereken, és van olyan terület is, ahol a jelenlegi tempóban erre majd csak évszázadok múlva kerülhetne sor. Mindössze a hálózat elenyésző részében (4 százalék) tudják a jelenlegi lehetőségek mellett előírás szerint karbantartani a csőhálózatot, miközben a szolgáltatási terület mintegy tizedében erre csak ötezer év múlva kerülhet sor.

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint évente 17 milliárd forint kár keletkezik az elfolyó vízből és ez csak egyre több lesz, ha nem javul jelentősen a karbantartás üteme. Ez talán a mai világban, ahol mindenki milliárdokkal dobálózik, ha gazdaságról van szó, nem is tűnik olyan soknak, ám ez az összes ivóvíz mintegy negyede, amiért most senki nem fizet egy fillért sem.

A problémát a kormány is látja, tavaly egy rendelettel különbséget tett lakossági és közületi ivóvíz felhasználása között. Ez az első előremutató rendelkezés az ügyben, ami azonban még messze van az elégségestől. Például eszerint egy óvoda ugyanannyit fizet az szolgáltatásért mint egy akkumulátorgyár.

A becslések szerint körülbelül 2-3 ezer milliárd forintból lehetne a hálózatot teljes hosszában felújítani, de ha rendelkezésre állna ez az összeg, akkor sem lenne elegendő kapacitás a munkálatok gyors elvégzésére, körülbelül 15 évig tartana a folyamat. Ezt azonban a jelenleg befolyó díjakból lehetetlenség fedezni, ahhoz költségvetési forrásokra, és így politikai szándékra is szükség van. A Víz Koalíció szerint ezt csak az biztosíthatná, ha a hálózat visszakerülne az önkormányzatok gondnoksága alá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)