Hirdetés

Egy pohár vízzel 60 km-t megy ez az elektromos bicikli

|

A HydroRide beépített generátorával alakítja át a vizet hidrogénné.

Hirdetés

A 2000-es évek nehéz monstrumjai után az elmúlt évtized során egyre népszerűbbek lettek a másodgenerációs, könnyű és praktikus elektromos biciklik. Van, amelyiknél csak a gázkart kell húzni, de akad olyan is, aminek csak akkor kapcsol be az elektromotorja, ha hajtjuk is közben. Az azonban mindben közös, hogy az akkumulátort hálózatról kell feltölteni, ha lemerül.

Egy svájci startup most újabb lépést tett a fenntarthatóság irányába, hiszen új, hidrogén hajtású kerékpárt alkotott meg. A HydroRide a hajtástechnológia tekintetben nem számít újdonságnak, ám abban mindenképpen úttörő, hogy az ehhez szükséges üzemanyagot saját beépített hidrogéngenerátorával állítja elő vízből.

A kompakt, hordozható eszközbe 200 ml tisztított vizet kell tölteni, melyből 6 óra leforgása alatt 20 gramm hidrogént képes előállítani. A szerkezet persze hálózati energiát használ fel, de ez elenyésző mennyiség ahhoz képest, mint amit egy akkumulátor feltöltéséhez használunk fel.

Hirdetés

Az előállított hidrogént egy 25 centiméter magas palackba tölti a rendszer, melyet egy mozdulattal be lehet helyezni a kerékpár vázában kialakított helyre. A gyártó közlése és tesztjei szerint az 550 wattos üzemanyagcellával ellátott HydroRide kerékpárok egy adag hidrogénnel akár 60 kilométert is képesek megtenni.

Ha ez a távolság kevés lenne az egész napi ingázáshoz, egy előre feltöltött cserepalackot pillanatok alatt helyezhetünk be a kiürült helyére. Erre persze időben kell gondolni, hogy az időigényes procedúrát ne utunkat 6 órára megszakítva folytathassuk majd csak tovább. 

A HydroRide a jövőben szeretné megvizsgálni annak lehetőségét, hogy termékéhez hidrogén palackcsere-állomásokat hozzanak létre a jövőben. Jelenleg is létezik már hasonló, az elektromos mopedeket gyártó Gogoro járműveihez lehet töltött csereakksihoz jutni útközben. Ehhez hasonlóan a HydroRide előre feltöltött hidrogéntárolóit lehetne vételezni, ha szükséges.

Jelenleg három különböző modell vásárolható az új, innovatív hidrogénhajtású kerékpárból. Az ültetett, a normál és az összecsukható modellek egyaránt 23 kilométeres óránkénti sebességre képesek, amit a hátsó kerékagyba épített motor segítségével érnek el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)