A marihuána világszerte ismert könnyűdrog, amelynek az utóbbi időben a terápiás felhasználása is egyre népszerűbbé válik, egyre több helyen engedélyezik a növény ilyen jellegű felhasználását.
A kannabiszban található vegyületek közül a THC a legismertebb, ez okozza a fű szívását követően jelentkező enyhe bódulatot. A CBD (kannabidiol) nevű vegyületet szintén a marihuánából lehet kivonni. A THC-vel ellentétben utóbbi nem pszichoaktív anyag, amelynek számos pozitív egészségre gyakorolt hatása ismert.
A CBD többek között gyulladáscsökkentő, enyhíti a szorongást, gátolja bizonyos daganatos sejtek növekedését, és még egy sor terápiás felhasználási módja is ismert.
Most azonban thaiföldi kutatók olyasmire használták fel, amire korábban még nem volt példa: egy különleges, ehető bevonatot fejlesztettek, amelynek segítségével a kezelt gyümölcsök jóval tovább fogyaszthatók maradnak. Korábban próbálkoztak hasonló megoldásokkal, amihez pókselymet, rákpáncélt, tojást, pektint vagy tejfehérjéket használtak fel.
A thaiföldi kutatócsapat biológiailag lebomló polimerekkel kezdett kísérletezni - ilyesmiket használnak a különféle gyógyszerkapszulák borításánál - amelyeket a CBD-vel kombinálva létrehoztak egy zselészerű anyagot, amivel be lehetett vonni a különböző gyümölcsöket.
Ezután több héten át megfigyelték a kezelt terményeket, a melléjük helyezett kontrollgyümölcsökkel együtt. Az eredmény önmagáért beszél: a CBD-vel kezelt gyümölcsök sokkal jobb állapotban maradtak a tesztidőszak végére és a színüket is kevésbé vesztették el.
A tudósok most további kutatások segítségével vizsgálják, hogyan lehet alkalmas a vegyület az élelmiszer-pazarlás csökkentésére.