A különféle gyorséttermi ételek rendkívül népszerűek - az egyik legnagyobb, hazánkban is jelenlévő lánc évente 2,5 milliárd darab hamburgert értékesít, ami másodpercenként (!) 75 szendvicset jelent - a csomagolásuk azonban sok esetben problémás.
Bár ma már a legtöbb helyen papírnak látszó borításba csomagolják az ételt, ez a legtöbb esetben bizony valamilyen műanyag bevonattal ellátott papír, ami megakadályozza, hogy a zsír átáztassa a csomagolást - írja a Euronews.
Ez már önmagában aggályos a műanyag-hulladék mennyiségét tekintve, azonban a hasonló csomagolóanyagok gyakran tartamlaznak olyan vegyületeket, mint például a perfluor-alkil (PFAS) vegyületek, amelyek ma már a világ minden táján megtalálhatóak az esővízben. A PFAS-molekulákat arra használják, hogy az étel ne ragadjon össze a papírral, azonban a jelenlétük aggasztó, mivel nem csak a vízben tudnak felgyűlni, de akár az emberi szervezetben is.
Az új típusú csomagolóanyagokra komoly igény mutatkozik, különösen, hogy csak Nagy-Britanniában a gyorséttermek vásárlói évente mintegy 11 milliárd (!) csomagolást dobnak ki. Most azonban az ausztráliai Flinders University kutatói a német, biológiailag lebomló anyagokat fejlesztő one • fıve-val együttműködve létrehoztak egy olyan biopolimert, amelynek alapanyagát tengeri hínár adja.
A kutatást vezet dr. Zhongfan Jia szerint az anyag kísértetiesen hasonlít a papírra, mivel hasonló növényi rostokból épül fel, így ugyanúgy lehet újrahasznosítani, mint a papírhulladékot.
Az általunk kifejlesztett különleges felületkezelési módszerrel a hínár alapú anyag ugyanúgy ellenáll a zsíroknak, ez azonban nem érinti a bevonattal ellátott papír újrahasznosíthatóságát, illetve nem befolyásolja annak biológiailag lebomló tulajdonságát
- mutatott rá a kutató.
A biopolimer alapanyagául az Ausztrália déli partjai mentén termő hínárt használtak fel. A német cég most a tömeggyártási módszerek fejlesztésén dolgozik, hogy az új termék mielőbb forgalomba kerülhessen.
A biopolimer nagy előnye, hogy egyszerre csökkenti a műanyaghulladék mennyiségét, ugyanakkor egy megújuló alapanyagot használunk, amelynek termelése segíti a vízi ökoszisztémák rehabilitációját, csökkenti az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét és lassítja a partvonalak erőzióját
- mutatott rá Claire Gusko, a one • fıve egyik alapítója.