Hirdetés

Megszünteti a konyhai hulladékot ez a szuper konyha

|

A formaterv anyagában és funkciójában is a fenntarthatóságot szolgálja.

Hirdetés

Az élelmiszer-pazarlás óriási probléma világszerte, a vonatkozó statisztikák szerint a legyártott élelmiszerek minimum harmada végzi a szemétben, miközben az egyre növekvő népesség miatt sokkal több ember számára kellene táplálékot előállítani. Éppen ezért minden kezdeményezés rendkívül fontos, amely lehetővé teszi, hogy takarékosabban és hatékonyabban táplálkozhassunk és főzhessünk.

Erre a kihívásra próbál választ adni az osztrák Ivana Steiner építész-formatervező, aki a napjainkban egyre népszerűbbé váló zero waste, azaz a hulladékmentes életmódhoz tervezett egy különleges konyhaszigetet.

A zero waste konyhában minden a fenntarthatóságot szolgálja (Fotó: ivanasteiner.com)
A zero waste konyhában minden a fenntarthatóságot szolgálja (Fotó: ivanasteiner.com)

A zero waste konyhában minden a fenntarthatóságot szolgálja (Fotó: ivanasteiner.com)

Érdekesség, hogy a szimplán csak zero waste kitchen néven emlegetett konyha egy csaknem száz éves koncepcióra épül. Margarete Schüttle-Lihotzky osztrák építész ugyanis már 1926-ban megtervezte a Frankfurt kitchenként emlegetett konyhát, amelyet akkor egy szociális lakhatási projekt lakásaiba szánt. Az elrendezés a hatékonyságot állította fókuszba, például igekezett a minimumra csökkenteni a főzési folyamat lépéseinek számát, a különböző alapanyagok - liszt, olaj, rizs, stb. - számára például külön-külön edényeket írt elő, hogy minden mindig a lehető legjobban kéznél legyen.

Steiner megoldása ezt a koncepciót gondolta tovább, ugyanis a funkcionalitáson túl már anyaghasználatában is a takarékosságra helyezi a hangsúlyt. Az egybefüggő, rozsdamentes acélból készült konyhapult eleve újrahasznosított alapanyagból készül, életciklusa pedig a tervező szerint akár 150 év is lehet, ami igazán fenntarthatónak tekinthető.

Steiner a pult alsó részein különféle tárolórekeszeket alakított ki, dedikált üvegedényekkel, amelybe a tartós élelmiszerek - rizs, bab, cukor stb. - kerülnek, a tűzhely mellett pedig üvegből készült dobozokban lehet tárolni a friss zöldségeket-gyümölcsöket. A munkafelület praktikus, kihúzható lapokkal tovább növelhető, a szerves hulladékot pedig egy beépített komposztáló egység dolgozza fel.

A konyhai szerves anyagokból komposzt készül, ami a beépített fűszerkert növényeinek ad táptalajt (Fotó: ivanasteiner.com)
A konyhai szerves anyagokból komposzt készül, ami a beépített fűszerkert növényeinek ad táptalajt (Fotó: ivanasteiner.com)

A konyhai szerves anyagokból komposzt készül, ami a beépített fűszerkert növényeinek ad táptalajt (Fotó: ivanasteiner.com)

A fenntarthatóság jegyében a konyhában mindössze két háztartási gépet találunk: egy kombinált sütőt és egy hűtőszekrényt - mosogatógép viszont már nincsen benne. Ehelyett van egy kéttálcás mosogató, amelynek lényege, hogy az egyik tálcába mosogatószeres víz kerül, amelyben le lehet áztatni a szennyezettebb edényeket, a másikban pedig tiszta vízzel el lehet mosogatni azokat. Steiner szerint a konyha ezzel kevesebb vizet használ fel, mint egy mosogatógép, vagy legfeljebb ugyanannyit, de a gép áramfogyasztása nélkül.

A lefolyó, mosószertől mentes mosogatóvizet egy kannába lehet gyűjteni, amellyel a konyhapult másik végébe épített miniatűr vertikális farm növényeit lehet öntözni. Ezzel megint csak komoly megtakarításokat lehet elérni, a tervező ugyanis rámutatott, hogy egy átlagos európai konyhában évente körülbelül 580 liter vizet pazarolnak el, így minden megspórolt csepp számít.

Hirdetés

Ez a rész inkább egyfajta fűszerkert, amelyben fűszernövényeket és mikrozöldeket termeszthetünk. Ehhez természetesen fény is szükséges, így a konyha világítását a kiskert bevilágítására használt, alacsony fogyasztású teljes spektrumú lámpával lehet megoldani.

A moduláris kialakítással mindenki a saját igényeire szabhatja a konyhát (Fotó: ivanasteiner.com)
A moduláris kialakítással mindenki a saját igényeire szabhatja a konyhát (Fotó: ivanasteiner.com)

A moduláris kialakítással mindenki a saját igényeire szabhatja a konyhát (Fotó: ivanasteiner.com)

A formatervhez passzoló polcokon lehet tárolni az edényeket és a különféle alapanyagok tárolására szolgáló üvegeket, illetve a textilből készült törlőkendőket, a zero waste konyhában ugyanis nincs helye a papírtörlőnek. Steiner a hűtőszekrény ajtajára, illetve a tárolásra és bevásárlásra szánt textilszatyrokra különféle környezetbarát üzeneteket írt, hogy ezzel is emlékeztesse a konyha felhasználóit a bolygó kímélésére.

Sajnos egyelőre nincs róla információ, hogy a zero waste konyha beszerzése mennyibe kerül, azonban, a takarékosság jegyében nem kell feltétlenül egyből mindent megvenni hozzá, az okos tervezésnek köszönhetően ugyanis a konyha modulárisan bővíthető, így az egyes elemeket mindenki úgy építi be, ahogy a saját igényeinek a legjobban megfelel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)